15. novembar 2023 15:39

Stevan Rajta: Kroz Vinsku viziju Otvorenog Balkana ostvarene jake veze sa kupcima celog sveta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stevan Rajta: Kroz Vinsku viziju Otvorenog Balkana ostvarene jake veze sa kupcima celog sveta

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik Saveta vinara Stevan Rajta, izjavio je danas povodom drugog po redu Sajma vina, hrane i turizma Vinske vizije Otvorenog Balkana, koji će se održati od 16. do 19. novembra, da su kroz Vinsku viziju Otvorenog Balkana ostvarene jake veze i odnosi sa svim partnerima i kupcima iz celog sveta.

"Vinska vizija Otvorenog Balkana je pokazala da imamo veliko poverenje vinara iz Srbije, celog okruženja, ali i vinara iz Severne Makedonije i Albanije, ali ono što je važno mi smo ostvarili jake veze i odnose sa svim partnerima i kupcima iz celog sveta. Čim dolaze u velikom broju, skoro 500, znači da je ovo postalo jako interesantno i veoma vidljivo", naglasio je on za Tanjug.

 

Prema njegovim rečima, vino, hrana i turizam su tri segmenta koja ne mogu da budu razdvojena jer je vino jedan vid kulture i statusa, koji pokazuje koliko je srpska vinska scena u poslednjih desetak godina uznapredovala.

"Ne možemo da je odvojimo nikako od hrane, u Srbiji je poznato po tradiciji da mi spremamo našu hranu. Znamo takođe da je Srbija jako lepa, da ima mnogo lepih pejzaža, i jedino što nema je mora, ali mi smo to nadoknadili našim rekama, ravnicama i brdima, tako da smo uspeli da spojimo prirodu, kulturu, tradiciju, za šta je sve zaslužno vino", rekao je Rajta.

Kako je naveo, ovako velika manifestacija kao što je Vinska Vizija Otvorenog Balkana je dobra turistički za Beograd i Srbiju, kao i ceo Balkan, za koju, napominje on, bez pomoći države ne bi bilo moguće ostvariti i realizovati.

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade Srbije Danijel Nikolić rekao je danas da je prva Vinska vizija Otvorenog Balkana prošle godine okupila 350 izlagača, a da je ove godine, uz naporan rad, okupljeno više od 600 izlagača iz preko 28 zemalja.

"Nadamo se da će ovogodišnja Vinska vizija privući i značajno veći broj publike. prošle godine smo ostvarili 30 hiljada posetilaca, a ove godine će se Vinska vizija realizovati zajedno sa Gastronomskom vizijom Otvorenog Balkana, na 40 hiljada metara kvadratnih na sajmu, od čega će 10 hiljada kvadrata biti pod štandovima", izjavio je on za Tanjug.

 

Nikolić kaže da je promocija u Beču, Dizeldorfu i Veroni bila vrlo značajna za organizaciju ovogodišnjeg Sajma, i dodaje da je Vinska vizija Otvorenog Balkana postavljena na viski nivo vinske industrije i vinskih sajmova u Evropi.

"Slobodno možemo da kažemo da je Vinska vizija Otvorenog Balkana postala treći ili četvrti nauticajniji sajam vina u Evropi, što najbolje govori veliki broj izlagača i veliki broj zemalja učesnica", rekao je Rajta.

Napomenuo je da od 600 izlagača iz oblasti vina, destilerije i ugostiteljske opreme, najveći broj njih dolazi iz regiona Otvorenog Balkana.

Naglasio je da je vrlo značajno što Srbija i Vinska vizija Otvorenog Balkana stoje rame uz rame sa svetskim festivalima, jer je, dan pred otvaranje, kroz sistem zabeležno tri hiljade ugovorneih sastanaka.

"Ovo jeste inicijativa koja je potekla od strane predsednika Vučića, u saradnji sa liderima Severne Makedonije i Albanije, da se na domaćem terenu obezbedi put za naše proizvođače vina, rakije i hrane, ka svetskom tržištu. Mi smo ove godine uspeli da obezbedimo čak 450 profesionalnih kupaca sa svih kontinenata", naveo je on i dodao da je to jedan od garanata da ovaj Sajam nije samo tipična sajamska manifestacija

Nikolić je istakao da se srpsko vino već jako dobro pozicioniralo u Kini, i dodao da je na sajmu u Šangaju ostvareno više od 300 sastanaka od kojih je 80 "urodilo plodom", dva ugovora su potpisana na samom sajmu i očekivan izvozni posao je vredniji od 1.2 miliona evra.