2. avgust 2023 18:55

Srpsko narodno veće obeležilo godišnjicu "Oluje" sećanjem na stradale

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srpsko narodno veće obeležilo godišnjicu "Oluje" sećanjem na stradale

Foto: Shutterstock.com/Anna Luopa, ilustracija

ZAGREB - Srpsko narodno veće (SNV) danas se povodom 28. godišnjice "Oluje" prisetilo svih pripadnika srpskog, hrvatskog i drugih naroda, koji su privremeno ili trajno ostali bez svojih zavičaja, bližnjih i imovine u ratnim godinama koje su prethodile letu 1995. godine.

U saopštenju SNV su kazali da je potrebno setiti se da je rat na prostorima nekadašnje zajedničke države živote manjine učinio nesigurnim i stradalničkim.

''Tamo gde su Hrvati ostali u manjini, kao što je bio slučaj s područjem Krajine, bili su ubijani, zlostavljani, protivpravno zatvarani, zastrašivani i proterivani, njihove kuće uzurpirane ili uništavane, a crkve skrnavljene, pljačkane i rušene. Kroz slične životne opasnosti i strahote prolazili su i Srbi, stanovnici hrvatskih gradova ili područja pod kontrolom tadašnjih vlasti Republike Hrvatske'', navode iz SNV.

Neki Srbi su ubijani, protivpravno zatvarani, zastrašivani, proterivani, diskriminisani, a nemalom broju su kuće minirane ili su izbačeni iz svojih stanova, dok su mnogi otpušteni sa posla i ustali uskraćeni državljanstva.

Iz SNV su podsetili i da je teret obnove kulture mira i pomirenja u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama, i dalje u najvećoj meri na manjinama, naročito na srpskoj manjini.

Naveli su da su postupci netolerancije, diskriminacije, nepriznavanja zagarantovanih prava na pismo i obrazovanje i njihovo osporavanje na političku participaciju i širenje antisrspkih osećanja i govora mržnje još uvek prisutni, kao i da je samo njihov intezitet promenljiv.

Dodali su da tome značajno doprinose državne politike sećanja i komemorativne prakse, zbog kojih kako kažu, manjine neretko žive u strahu od komemoriranja sopstvenih stradanja.

U saopštenju su podsetili na žrtve srpske nacionalnosti u Hrvatskoj koje teško ostvaruju pravo na status civilnih žrtava rata, kao i da nisu pokrenuti postupci za suđenje za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Uprkos svom višestrukom stradanju, kažu iz SNV, Srbi u Hrvatskoj otpor diskriminaciji i nepravdi i dalje će pokazivati svojom otpornošću na mržnju i odgajanjem budućih generacija u poštovanju i solidarnosti sa komšijama.