3. novembar 2023 13:34

Hrvatska: Vrh vodenog talasa Save u Zagrebu očekuje se oko ponoći, rastu Mura i Drava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hrvatska: Vrh vodenog talasa Save u Zagrebu očekuje se oko ponoći, rastu Mura i Drava

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ MARIO STRMOTIĆ

ZAGREB - Obilna akumulacija padavina na području Hrvatske i uzvodnih susednih država Austrije i Slovenije uzrokovaće značajan porast vodostaja reka Mure, Drave i Save tokom današnjeg dana, a očekuje se i nagli porast vodostaja na manjim pritokama, saopšteno je iz Hrvatska vode.

Zbog obilnih i intenzivnih padavina i grmljavinskih pljuskova na području Gorskog kotara, Like i celog Jadrana i njegove unutrašnjosti i danas postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava, kažu u Hrvatskim vodama.

Jutros u osam sati vanredne mere odbrana od poplava proglašene su na Kupi - Selo Kupa te na Rječini - Martinovo selo. 

Pripremno stanje odbrane od poplava proglašeno je na Maloj Neretvi - Opuzen nizvodno te na Savi - Rugvica, ustava Prevlaka, Dubrovčak, Crnac, ustava Trebež, Jasenovac i na Retenciji Lonjsko Polje - ustava Trebež.

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Slovenije tokom današnjeg dana očekuje se formiranje velikog vodenog talasa reke Save, s očekivanim maksimalnim protokom na na nivou 2.200 - 2.300 m3/s na ulazu u Hrvatsku večeras, što znači da se vrh vodenog talasa Save u Zagrebu očekuje oko ponoći.

Očekuje se maksimalni vodostaj Save u Zagrebu iznad nivoa od +350 cm, a što je iznad nivoa redovnih mera odbrane od poplava.

Nizvodno od Zagreba sutra je moguće dosezanje vodostaja Save višeg od nivoa za uspostavljanja vanrednih mera odbrane od poplava.

U Hrvatskim vodama kažu da će se u slučaju potrebe deo velikih voda Save upustiti putem brane Prevlaka u retencziji Lonjsko Polje radi snižavanja vodostaja Save na području nizvodno od Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca.

Prema izveštaju Hrvatska vode, značajan porast vodostaja očekuje se i na rekama Mura i Drava, sa mogućnošću dosezanja nivoa vodostaja merodavnih za uspostavljanje vanrednih mera odbrane od poplava na području Botova u nedelju.