8. novembar 2023 18:32

Hrvatski Inspektorat: U uzorcima "Romerquellea" iz Rijeke nije nađeno ništa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hrvatski Inspektorat: U uzorcima "Romerquellea" iz Rijeke nije nađeno ništa

Foto: Shutterstock.com/ Tarasyuk Igor, ilustracija

ZAGREB - Hrvatski Inspektorat saopštio je večeras da u analiziranim uzorcima mineralne vode sa ukusima "Romerquellea" iz Rijeke nije nađeno ništa, preneo je index.hr.

U uzorcima su otkrivene normalne vrednosti kiselosti koje ne bi trebalo da izazovu nikakav učinak, dok se rezultati iz Zagreba još čekaju.

"Državni inspektorat, sanitarna inspekcija primila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izveštaj o kontroli uzorka 'Romerquelle Emotion', osvežavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i ukusom borovnice i nara od 0,33 litara, koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran na pH-vrednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

"Iz dostavljenog izveštaja proizlazi da izmerena pH-vrednost ne bi trebalo da ima sposobnost da izazove nagrizanje sa simptomima pečenja i bola u usnoj šupljini, jednjaku i želucu, kao i otežanom gutanju", ističe se u saopštenju.

Takođe, napominje se da su rezultati analize na aditive i pesticide u skladu s važećim propisima.

"Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u poređenju sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi", rečeno je iz Inspektorata.

Ranije je sanitarna inspekcija Državnog inspektorata Hrvatske privremeno naložila zabranu stavljanja u promet i povlačenje sumnjivih proizvoda sa tržišta, nakon obavljenog inspekcijskog nadzora u ugostiteljskim objektima i kod distributera u Rijeci i uzimanja četiri uzorka, svi marke "Romerquelle".

U saopštenju Inspektorata se navodi da tokom inspekcijskog nadzora u prometu nije zatečena sumnjiva serija napitka "Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate" 330 ml, koju je konzumirala osoba sa zadobijenim telesnim povredama.