6. januar 2024 15:11

U Rijeci tradicionalno proslavljen pravoslavni Badnji dan

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Rijeci tradicionalno proslavljen pravoslavni Badnji dan

Foto: Shutterstock.com/Danilo Misic, ilustracija

RIJEKA - Na Koblerovom trgu u centru Rijeke danas je uprkos jakoj kiši priređena tradicionalna proslava Badnjeg dana po julijanskom kalendaru uz deljenje posne hrane.

Organizatori ove proslave su Veće srpske nacionalne manjine za grad Rijeku, Zajednica Srba Rijeka i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta - odbor za Rijeku, uz podršku Srpske pravoslavne crkvene opštine u Rijeci, prenosi portal Index.hr.

Proslavi su prisustvovali zamenici gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan i Goran Palčevski, predsednica gradskog veća grada Rijeke Ana Trošelj i zamenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut.

Okupljenim građanima je podeljeno 1.000 porcija posne hrane koje su obezbedili grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Liturgija povodom Badnjeg dana održana je jutros u hramu sv. Nikolaja, a večernje bogosluženje, osvećenje i tradicionalno paljenje Badnjaka održaće se u hramu sv. Đorđa na Sušaku.

Predsednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta u Rijeci Dragiša Laptošević istakao je da postoji samo jedan Božić koji se slavi različitim datumima.