6. januar 2024 15:55

SNV uručilo tradicionalne nagrade, Pupovac zahvalio partrijarhu Porfiriju i monsinjoru Lingvi

Izvor: TANJUG

podeli vest

SNV uručilo tradicionalne nagrade, Pupovac zahvalio partrijarhu Porfiriju i monsinjoru Lingvi

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

ZAGREB - Srpsko narodno veće (SNV), uručilo je danas u zagrebačkom hotelu Vestin, u okviru obeležavanja Božića, tradicionalne godišnje nagrade SNV-a koje nose imena uglednih sunarodnika i sugrađana.

Nagrade su uručili Dejan Jović, predsednik Saveta SNV-a i Dragana Jeckov, saborska poslanica i zamenica predsednika SNV-a, saopštilo je Srpsko narodno veće.

Na sada već tradicionalnom božićnom prijemu i ove godine su se na proslavi Badnjeg dana okupili saradnici, prijatelji i simpatizeri SNV-a, a božićni blagoslov služili su episkopi Srpske pravoslavne crkve (SPC) vladike Kirilo i Jovan.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da je na današnji dan prvi put pre 10 godina od prvog okupljanja, najviši predstavnik državne vlasti okupljene u tadašnjoj "kući hleba" pozdravio okupljene sa drevnim hršćanskim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi!"

"Ni onaj čija su usta to izgovorila ni mi čije su uši to čule nismo bili svesni koliko i kako će odjeknuti. Svesnim nas je učinio njegov javni odjek, njegov tadašnji urbi et orbi i njegovo odjekivanje u godinama nakon tog događaja", poručio je Pupovac.

On je istakao da veruje da ne preteruje ako kaže da je ovaj pozdrav važan deo uspeha koji je Hrvatska sa proteklom godinom postigla svojom potpunom institucionalnom integracijom u Evropsku uniju.

"Svima koji su zajedno s nama održavali živom ovu poruku mira i obnavljali njenu snagu dugujemo trajnu zahvalnost... Između mnogih danas ću izdvojiti dvojicu - Njegovu Svetost Patrijraha srpskog Porfirija, koji je ove dane sa našim sunarodnicima na Kosovu i apostolskog nuncija u Hrvatskoj, monsinjora Đorđa Lingvu, koji je danas ovde s nama", rekao je Pupovac.

"Danas i ovde treba reći u ime mnogih, a za dobro svih u ovoj zemlji, prostoru bivše Jugoslavije i na drugim mestima u današnjem svetu da je izgradnja mira nespojiva je s praktikovanjem pravednosti posredstvom kolektivizacije krivice", istakao je Pupovac.

On je rekao da je malo naroda koji iz ovog ili onog razloga u nekom istorijskom momentu nisu iskusili teret kolektivizacije krivice.

"Pogrešno je verovanje da se oslobođenje od nje može postići političkim, sudskim ili vojnim kolektivnim okrivljivanjem i kažnjavanjem Drugoga. Takvo verovanje i na njemu zasnovano delovanje proizvodi začarani krug nepravde", poručio je Pupovac.

Nagradu Svetozar Pribičević za unapređenje hrvatsko srpskih odnosa Srpsko narodno veće dodelilo je Antoniji Petričušić, istaknutom stručnjaku u području zaštite nacionalnih manjina, ne samo u Hrvatskoj i u regionu, nego na evropskom nivou.

Nagradu Svetozar Pribičević, Srpsko narodno veće dodelilo je i Goranu Bukovcu, gradonačelniku Otočca.

Nagrada Diana Obexer Budisavljević posvećena je principima solidarnosti, pravednosti i humanosti i ove godine je dodeljena profesoru dr Milovanu Kubatu i Marici Šeatović.

Nagrada "Dr Gojko Nikoliš" za antifašizam dodeljena je Neli Pamuković i Lazi Đokiću, dok je nagrada "Nikola Tesla" dodeljeena Predragu Ličini.