27. januar 2024 19:24

Na Velikom polju na Igmanu obeležena 82. godišnjica Igmanskog marša

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na Velikom polju na Igmanu obeležena 82. godišnjica Igmanskog marša

Foto: Shutterstock.com/Jan van Dasler, ilustracija

SARAJEVO - Tradicionalnim maršem i polaganjem venaca i cveća na Spomen-obeležje pripadnicima Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu, danas je obeležena 82. godišnjica "Igmanskog marša".

To je godišnjica legendarnog proboja Prve proleterske brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči i jedna od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata BiH (SABNOR) u Kantonu Sarajevo i predsednik Organizacionog odbora Igmanskog marša Mirsad Ćatić izjavio je za agenciju FENA da su učesnici skupa došli iz cele Evrope.

Istakao je da je prisutno više od 60 delegacija iz svih zemalja bivše Jugoslavije, Italije, Češke, Austrije.

"Ovo je nakon Lisabona najveća antifašistička manifestancija u celoj Evropi. Ponosni smo na to da već dugi niz godina, ljudi - antifašisti prepoznaju i da drage duše, velikog srca i ponosa donose svoju radost na Igman i to sve zajedno pričinjava jednu lepu sliku koju poručuju antifašisti", kazao je Ćatić.

"Igmanski marš" izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snegu i hladnoći od minus 38 stepeni. Oko 800 pripadnika Prve proleterske brigade pešačilo je 17 sati do Foče, i taj marš je postao legendaran po stradanju teško promrzlih boraca.