16. mart 2024 14:19

Služen pomen na groblju Novi Zejtinlik u Sokocu u blizini Sarajeva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Služen pomen na groblju Novi Zejtinlik u Sokocu u blizini Sarajeva

Foto: TANJUG/SRNA/ NATAŠA ČEREMIDŽIĆ

SARAJEVO - Na Vojničkom spomen-groblju "Novi Zejtinlik" u Sokocu u blizini Sarajeva služen je danas pomen poginulim srpskim borcima povodom obeležavanja 28 godina od egzodusa 120.000 Srba iz Sarajeva.

Obeležavanje godišnjice organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, javila je RTRS.

Pomenu su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srpske Uroš Bjelica, izaslanik srpskog člana Predsedništva Boško Tomić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, zamenik ambasadora Srbije u BiH Nataša Đorđević, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnici opština u sastavu Istočnog Sarajeva, predstavnici Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Prisustvovali su i predstavnici udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nakon služenja pomena poginulim borcima Vojske Republike Srpske položeni su venci i cveće na Vojničkom spomen-groblju "Novi Zejtinlik" koje je nastalo početkom 1996. godine posle egzodusa sarajevskih Srba koji su napustili odbranjena ognjišta, jer su Dejtonskim mirovnim sporazumom pripala Federaciji BiH, i sa sobom poneli i posmrtne ostatke poginulih boraca i srodnika.

U manastiru Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji služen je parastos poginulim borcima, a duhovna akademije biće održana u Kulturnom centru Pale.

Egzodus 120.000 Srba iz Sarajeva usledio je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je pet opština Srpskog Sarajeva u celini pripalo Federaciji BiH, dok je drugih pet podeljeno između Republike Srpske i FBiH, kada su Srbi uglavnom dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja, navodi RTRS.

Za odbranu tih prostora, život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 njih je ranjeno, a oko 1.000 sahranjeno na Vojničkom groblju "Novi Zejtinlik" na Sokocu.