10. maj 2024 09:41

Republika Srpska obeležava 32 godine od osnivanja Vojske Republike Srpske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Republika Srpska obeležava 32 godine od osnivanja Vojske Republike Srpske

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Republika Srpska danas obeležava 32 godine od osnivanja Vojske Republike Srpske i 19. godišnjicu formiranja Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka, a komandant Sreten Milošević kaže da taj puk baštini identitet Vojske Republike Srpske.

"Srpski narod je uvek obeležavao važne datume i događaje i 12. maj predstavlja važan datum", rekao je Milošević u Jutarnjem programu RTRS.

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Petar Škrbić kaže da je najteža bila 1995. godina.

"Ali i 1992. isto, jer je trebalo mnogo toga definisati. Najteže je bilo definisati zadatke i ciljeve", naveo je Škrbić.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić čestitao je Dan VRS svim pripadnicima Vojske Srpske.

"Bilo je potrebno 1992. godine odbraniti srpski narod. I donesena je odluka da se formira Vojska Srpske", kaže Ostojić.

Cilj je bio, dodaje, odbrana srpskog naroda.

Odluku o formiranju Vojske Republike Srpske Skupština srpskog naroda u BiH donela je na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, 210 hiljada boraca branilo je i odbranilo Republiku Srpsku od kojih je 23.801 pripadnik položio život u temelje Srpske, dok ih je 40.000 ranjeno.

Vojno nasleđe i identitet Vojske Republike Srpske neguje Treći pešadijski (Republika Srpska) puk.

Svečano obeležavanje biće održano u Banjaluci u kasarni Kozara, a prisustvovaće srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović i premijer Srpske Radovan Višković.

Dodik čestitao Dan Vojske Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je u ime građana i u svoje ime Dan Vojske Republike Srpske, 12. maj i poručio da je pod Vojskom Republike Srpske odbranjena država, koja je osnovana 9. januara.

Dodik je čestitku uputio komandantu Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH brigadiru Sretenu Miloševiću, pripadnicima Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, kao i nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

"U ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam iskrene čestitke povodom obeležavanja 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske", naveo je Dodik.

Istakao je da je Vojsku Republike Srpske stvorio srpski narod.

Župjanin: Bez VRS srpski narod ne bi opstao na ovim prostorima

Predsednik Organizacije starešina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin čestitao je Dan Vojske Republike Srpskei poručio da srpski narod ne bi opstao na ovim prostorima i uživao slobodu da nije formirao svoju vojsku.

Župljanin je naglasio da je formiranje Vojske Republike Srpske (VRS) jedan od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda i Republike Srpske.

"Nemerljiv je doprinos Vojske Republike Srpske u očuvanju i odbrani Srpske koja je formirana u miru 9. januara 1992. godine. Zbog toga srpski narod i prijatelji i simpatizeri Vojske Srpske obeležavaju taj dan i da se seti svih žrtava", rekao je Župljanin.

Podsetio je da je, nažalost, Vojska Srpske ukinuta 2006. godine od kada njenu tradiciju baštini Treći Republike Srpska puk Oružanih snaga BiH.

Cvijanović čestitala Dan Vojske Reublike Srpske

Na Dan Vojske Republike Srpske, 12. maja, Republika Srpska se sa ponosom i poštovanjem seća svih slavnih pobeda u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu poručila je danas srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Sa ponosom i poštovanjem, istakla je, Republika Srpska se seća i 23.000 poginulih boraca koji su svoje živote položili na oltar Republike Srpske braneći vekovna ognjišta, slobodu i svoj narod.

"Trajna dužnost svih nas je da čuvamo sećanje na njihovu i žrtvu svih junaka koji su stali u odbranu Republike Srpske kao najveće tekovine i garancije našeg opstanka, stabilnosti i budućnosti", poručila je Cvijanović.

Ona je povodom Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka, koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, Cvijanović je uputila čestitku komandantu Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH brigadiru Sretenu Miloševiću, svim pripadnicima Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka i nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske.