30. jun 2024 17:51

Obeležene 82 godine od proboja obruča u ofanzivi na Kozari

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obeležene 82 godine od proboja obruča u ofanzivi na Kozari

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ SNEŽANA TASIĆ

PRIJEDOR  - Polaganjem venaca kod spomen-obeležja na Patriji i Macurama u Gornjem Jelovcu kod Prijedora obeležene su 82 godine od proboja fašističkog obruča u ofanzivi na Kozari u leto 1942. godine.

U proboju neprijateljskog obruča poginulo je 900 boraca i 600 žrtava fašističkog terora, od čega 170 dece. Probijanjem obruča spaseno je više od 10.000 civila.

Predsednik Gradske organizacije SUBNOR-a iz Prijedora Veljko Rodić rekao je da su u vreme tog proboja pale mnoge žrtve, za koje dugo vremena nije bilo spomenika.

Predsednik gradske Boračke organizacije iz Prijedora Vojislav Kondić rekao je da je srpski narod posle 50 godina od izvojevane velike slobode bio primoran da se ponovo bori za ognjišta i opstanak, prenosi agencija Srna.

On je napomenuo da gradska Boračka organizacija baštini tradicije narodnooslobodilačke vojske, partizanskih odreda, posebno sa područja Kozare iz Drugog svetskog rata.

"Činjenica je da su borci Odbrambeno-otadžbinskog rata direktni potomci antifašista, partizanskih narodnooslobodilačkih jedinica", rekao je Kondić.

Načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar izjavio je da je narod Kozare i Potkozarja uvek bio slobodarski narod i da je uvek za mir.

"Sa ovog mesta poručujemo da smo za mir, bezuslovan mir, ali da smo uvek spremni da branimo svoju teritoriju i svoja ognjišta ako to ponovo zatreba", istakao je Kolar.