6. oktobar 2024 19:02

Broj poginulih u poplavama i klizištima u BiH povećan na 20; Pokrenulo se novo klizište u Jablanici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Broj poginulih u poplavama i klizištima u BiH povećan na 20; Pokrenulo se novo klizište u Jablanici

Foto: AP Photo/Armin Durgut

SARAJEVO - U Donjoj Jablanici pokrenulo se novo klizište i to na magistrali M-17. "Put je dobrim delom podriven, automobili zaobilaze i nastavljaju dalje put preko parkinga", javlja Avaz.

Inače, u Donjoj Jablanici spasioci neumorno nastavljaju potragu za unesrećenima, mašine, odnosno teška mehanizacija, uklanjaju ogromne nanose zemlje, mulja i kamenja.

Nakon što se voda povukla, u ovom mestu je ostala pustoš.

Prema poslednjim informacijama u jezivim poplavama u BiH život je izgubilo najmanje 20 osoba, navodi Avaz. 

Nešić zahvalio stranim zemljama na solidarnosti i pomoći nakon poplava

Ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić zahvalio je zemljama koje su pokazale solidarnost i pružile pomoć nakon razornih poplava u Federaciji BiH i istakao da je Srbija još jednom pokazala da je velika zemlja koja je spremna da pomogne svima, preneo je RTRS.

Nešić je u Donjoj Jablanici posetio spasilačke timove iz Srbije i Hrvatske koji tragaju za nestalim licima i otklanjaju posledice katastrofalnih poplava, a kako prenosi RTRS, tokom dana očekuje se i dolazak timova Crne Gore i Slovenije sa psima tragačima.

''U ovim teškim trenucima, ovo je velika podrška za sve narode koji žive u BiH, bez obzira na veru i naciju. Srbija pokazuje da ima ekonomsku snagu da pomogne BiH i svima u regionu kojima je pomoć potrebna'', naveo je Nešić.

Podsetio je da je tokom leta Srbija pomogla u gašenju požara na teritoriji Republike Srpske.

''Još jednom hvala Srbiji i prededniku Aleksandru Vučiću. Nadam se da će ovi momci da pomognu koliko je u njihovoj moći. Tražio sam od njih da vode računa o vlastitim životima, da ne budu ugroženi, jer su nam potrebni ovde živi i zdravi'', dodao je Nešić. 

Broj poginulih u poplavama i klizištima u BiH povećan na 20

Broj poginulih u poplavama i klizištima u BiH povećao se na 20 nakon što su spasioci danas pronašli još dva tela u Donjoj Jablanici, selu na severu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Prema poslednjim zvaničnim informacijama koje je objavio sinoć HNK, na području tog kantona poginulo je 15 osoba u poplavama i klizištima pokrenutim pre tri dana, od kojih 13 u Jablanici, a dve u Konjicu.

Tri osobe su poginule u Fojnici u Srednjobosanskom kantonu (SBK), čime je do danas ukupan broj smrtnih slučajeva bio 18. Međutim, spasioci su danas pronašli još dva tela u Donjoj Jablanici, na mestu gde se u blizini kamenoloma ogromna količina zemlje i otpada sručila u naselje, preneo je portal Klix.ba.

"Njih su našli ovde pre sat vremena i odneli su ih dalje", potvrdio je za portal i meštanin Fadžan Salko koji je bio prisutan prilikom izvlačenja tela iz ruševina.

Zvanične podatke o broju stradalih u Hercegovačko-neretvanskom kantonu vlada će objaviti večeras. Još se se traga za oko 10 osoba.

Proglašena trodnevna žalost u Jablanici zbog stradalih u poplavama

Načelnik opštine Jablanica Damir Šabanović doneo je odluku o proglašenju Dana žalosti, koji će trajati od danas do 8. oktobra, povodom tragične smrti građana te opštine u katastrofalnim poplavama.

Na području Jablanice i Konjica do sada su pronađena tela 15 osoba, dok su tri osobe smrtno stradale u Fojnici, a još se traga za desetinama nestalih.

Na terenu u Jablanici jutros je raspoređeno oko 60 spasilaca, a očekuje se dolazak spasilačkih timova iz desetak zemalja regiona i EU, uključujući Srbiju.

Jablanica i Konjic: Snabdevanje električnom energijom uspostavljeno za 3.000 objekata

Elektromonterske ekipe Elektroprivrede BiH uspele su da na području Konjica i Jablanice zahvaćenom poplavama, u izuzetno teškim uslovima i bez mogućnosti korišćenja mehanizacije zbog oštećene putne infrastrukture, uspostavile uredno snabdevanje električnom energijom za 3.000 kupaca.

Zbog kvarova na 36 trafostanica, bez napajanja na tim prostorima još uvek je oko 1.100 korisnika, među kojima su i korisnici čiji su stambeni objekti uništeni, prenosi Dnevni avaz.

U toku dana elektromonterske ekipe će, korištenjem čamaca, izvršiti obilazak tri lokacije u Jablanici na kojima je oko 210 kupaca. Dalje aktivnosti na saniranju kvarova biće planirane nakon utvrđivanja oštećenja.

Predviđeno je i osposobljavanje jedne trafostanice u Donjoj Jablanici i obezbeđenje napajanja za 20 kupaca. 

Fokus spasilačkih operacija na Jablanici, stiže pomoć iz zemalja regiona i EU

Situacija u delovima BiH koji su pogođeni poplavama i odronima i dalje je teška, a spasilačke službe stavljaju fokus na Jablanicu.

Spasiocima pomoć stiže iz desetak zemalja regiona i EU, navodi portal Klix.

Pripadnici civilne zaštite, gorske službe spasavanja i policije su raspoređeni na terenu, a tu je i građevinska mehanizacija.

BiH je uputila zahtev za međunarodnu pomoć, koja je stigla u vidu opreme i ljudskih resursa.

Nastavlja se potraga za nestalima u poplavama

Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za nestalima i rad na otklanjanju štete koje su pričinile katastrofalne poplave u Bosni i Hercegovini.

Na području Jablanice potpuno je uništeno više desetina domaćinstava, a na području Konjica dvadesetak.

Građani koji su ostali bez domova smešteni su u hotelima Jablanica i Maksumić, kao i u Staračkom domu Jablanica.

Ostali su smešteni kod prijatelja i rodbine u stanovima i kućama, saopštila je Federalna uprava civilne zaštite, prenosi Dnevni avaz.