25. oktobar 2024 22:33

U Bosanskoj Krupi u toku policijska akcija povezana sa napadom na policijsku stanicu

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Bosanskoj Krupi u toku policijska akcija povezana sa napadom na policijsku stanicu

Foto: AP Photo/Edvin Zulic

SARAJEVO - U Bosanskoj Krupi je u toku akcija povezana s terorističkim napadom na policijsku stanicu od četvrtka, kada je ubijen policajac Ozren Maran, a povređen Avdo Hasanović, prenosi portal Avaz.

Počinilac je maloletnik koji je u četvrtak uveče lišen slobode. Kako javlja Avazov reporter s lica mesta, naoružani specijalci pretresaju u Bosanskoj Krupi.

"Preduzimaju se određene mere i radnje na terenu. Istražitelji zajedno s Tužilaštvom rade na terenu. Okolnosti i sve ostalo, šta i kako se radi, imaćemo nakon radnji na terenu", rekao je portparol MUP-a USK Adnan Beganović.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova USK Adnan Haribija za Avaz rekao da je policija USK zajedno s Tužilaštvom sprovela sve istražne i uviđajne radnje, a da se nastavljaju pretresi na određenim lokacijama.

Podignut nivo bezbednosti nakon napada u Bosanskoj Krupi; Dan žalosti na dan sahrane ubijenog policajca

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak izjavio je danas da je nakon napada u Bosanskoj Krupi, koji su vlasti okarakterisale kao teroristički, podignut nivo bezbednosti i da će biti povećano prisustvo policije na terenu.

U policijskoj stanici u Bosanskoj Krupi, 15-godišnjak je sinoć ubio jednog policajca, dok je drugog ranio.

Isak je rekao za BHRT da je jedino što može da poruči da će policija uraditi sve da sigurnost bude podignuta na nivo koji će garantovati bezbednost građana.

"Policija će biti maksimalno na terenu kako bi sve osobe koje počine krivična dela lišili slobode. Uradićemo i maksimalno na preventivi koliko se u ovakvim slučajevima može uraditi. Ostalo je u nadležnosti tužilaštva kao i sudova koji treba da izriču maksimalne kazne za ovakve slučajeve", naveo je Isak, preneo je sarajevski Klix.

Portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Adnan Beganović rekao je za Klix.ba da će nakon istrage biti utvrđeni tačni uzroci i motivi napada. Beganović je naveo da tužilaštvo smatra da u napadu postoje obeležja krivičnog dela terorizma.

Dan žalosti na dan sahrane ubijenog policajca u Bosanskoj Krupi

Vlada Unsko-sanskog kantona donela je danas odluku da dan sahrane policajca Ozrena Marana, ubijenog na službenoj dužnosti, bide i Dan žalosti.

U odluci Vlade je naglašeno da će taj dan zastave biti spuštene na pola koplja na svim zgradama u kojima su smeštene kantonalne vlasti i jedinice lokalne samouprave, prenela je Srna.

Na taj neće biti održavanja zabavnih priredbi, a medijske kuće će svoje programe morati da prilagode Danu žalosti.

Marana je u četvrtak uveče ubio maloletnik (14) koji je upao u policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi, a tom prilikom je ranio drugog policajca.

Taj napad okarakterisan je kao teroristički čin, a okolnosti i motivi napada se još ispituju.

Nešić: Da se jasno kaže šta je nađeno na društvenim mrežama maloletnika

Ministar bezbednosti BiH Nenad Nešić izjavio je danas da ima informacije da je maloletnik (14), koji je u Bosanskoj Krupi ubio jednog a ranio drugog policajca, na društvenim mrežama objavljivao informacije pune obeležja verskog fanatizma.

"Zaista ono što sam ja čuo i dobio informacije je da mu je Fejsbuk profil pun verskih fanatičnih obeležja. Osuđujem verski fanatizam, bez obzira iz koje vere dolazi. Svaki napad na policajca je napad na državu, to je teroristički čin. Moramo da razmislimo o promjeni zakona jer maloletniku ne može da se zapreti kaznom većom od pet godina", re4kao je on za N1 Sarajevo.

On je komentarisao i napise da se radi o detetu čiji je otac pripadnik vehabija.

"Ne mogu oni na press konferenciji reći da ne poseduju neke informacije, a mi u medijima imamo informacije da je to taj dečak uradio jer je protivnik EU, da mu je otac pripadnik vehabijskog pokreta", rekao je Nešić.

Maloletnik star 14 godina ušao je sinoć oko 20.40 u Policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi i nožem usmrtio jednog policajca, a drugog ranio.

U Tužilaštvu i policiji okarakterisali su taj čin kao teroristički.

Maloletnik najmanje tri puta ubo jednog policajca, mahnito mahao nožem

Maloletni E.S. (14) koji je u četvrtak uveče ušetao u policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi oko 20.40 sati s vrata je napao policajce nožem od kojih je jedan odmah preminuo, drugi je povređen.

Prema pisanju sarajevskog portala N1 u trenutku kada je maloletnik ušao u stanicu policajci su radili na pisanju izveštaja, a kada su ga primetili Ognjen Maran ga je upitao gde je krenuo i nakon što je otvorio vrata od svoje službene prostorije zadobio je najmanje tri uboda nožem.

Od tri uboda, navodi se, fatalan je bio onaj koji je prošao između rebara i policajca ubo direktno u srce.

Drugi policajac Avdo Hasanović pokušao je da onesposobi maloletnika koji je mahnito mahao nožem i on je zadobio višestruke povrede u predjelu abdomena, povrede stomaka i povrede glave, a nakon operacije u Kantonalnoj bolnici njegovo stanje je stabilno.

Maloletnik je odmah sinoć uhapšen i pod nadzorom je policijskih organa, međutim budući da je reč o mlađem maloletniku on neće moći krivično da odgovara.

Istražuje se da li iza maloletnika koji je napao policajce stoje ekstremne grupe

Direktor Uprave policije Unsko-sanskog kantona Amel Kozlica izjavio je danas da je danas da maloletnik koji je napao policajce nije poznat policiji odranije i da se trenutno proverava da li iza njega stoje ekstremističke grupe.

"Ovo maloletno lice od ranije nama nije poznato. Stanje bezbednosti je pod kontrolom. Kao što sam naveo, odmah smo naredili dodatne mere bezbednosti. Mislim da će se građani svakako osećati sigurnije. Nakon sprovedenog istraživanja i saslušavanja svedoka, izaći ćemo u javnost. Zbog stanja bezbednosti i sprečavanja uznemiravanja građana u kantonu i gradu, nećemo izlaziti u javnost sa spekulacijama", rekao je Kozlica, preneo je Avaz.

Glavna tužiteljka Merima Mešanović rekla je da je nakon hapšenja maloletnika izvršen pretres njegove kuće. "Oduzeti su predmeti koji su važni i potrebni za dalji krivični postupak. Proverićemo da li je na ovo podstaknut i da li iza njega stoje neke ekstremne grupe", kazala je tužiteljka.

Ona je rekla da je reč o maloletniku koji ima nepunih 15 godina i da je prema Krivičnom zakonu za taj zločin propisana kazna od najmanje 10 godina ili doživotna ali da njemu ne može da se izrekne takva kazna, jer je mlađi od 16 godina. Prema njenim rečima, maloletnik može da se uputi u vaspitno-popravni dom najduže na pet godina.

Napad na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi okarakterisan kao terorizam

Tužilaštvo okarakterisalo je napad na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi u kojem je jedan policajac poginuo, a drugi povređen, kao akt terorizma.

Napadač (15) je sinoć ušao u policijsku stanicu i hladnim oružjem prvo napao Ognjena Marana, koji je odmah podlegao usled povreda. Zatim je napao Avdu Hasanovića koji je noćas operisan i sada je van životne opasnosti.

Napadač je uhapšen. Uviđajne radnje koje su obavili kantonalni tužilac i istražitelj Sektora kriminalističke policije trajale su od 22:45 do 00:30 sati i završene su.

"Tužilaštvo se izjasnilo da u opisanom događaju postoje obeležja krivičnog dela iz člana 201. Krivičnog zakona FBiH, odnosno 'terorizam'. Istraga i dalje ide svojim tokom radi utvrđivanja uzroka i motiva", rekao je portparol MUP-a Unsko-Sanskog Kantona Adnan Beganović.

Na ulicama Bosanske Krupe jutros je veliki broj pripadnika policije, na terenu su pripadnici Specijalne jedinice, uniformisane policije, kao i inspektori MUP-a USK.