4. decembar 2023 20:13

Skopski Krivični sud odredio 48-časovni pritvor ocu ubijene devojčice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Skopski Krivični sud odredio 48-časovni pritvor ocu ubijene devojčice

Foto: Shutterstock.com/Gagarin Iurii, ilustracija

SKOPLJE - Krivični sud Severne Makedonije odredio je zadržavanje do 48 sati ocu ubijene 14-godišnje devojčice Vanje Đorčevske, ''kako ne bi pobegao ili ometao istragu'', preneo je skopski portal Plusinfo.

Aleksandar Đorčevski priveden je večeras u Krivični sud, nakon što je ranije danas saslušan u Tužilaštvu i gde je, kako su preneli skopski mediji, negirao krivicu.

Motiv otmice i ubistva devojčice je navodno novac koji je Vanjina majka dobila od prodaje stana.

MUP Severne Makedonije raspisao poternicu za osumnjičenim za ubistvo Vanje Đorčevske

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije saopštilo je večeras da je raspisana međunarodna poternica za Ljupčom Palevskim, koji je prvoosumnjičeni za ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske iz Skoplja i 74-godišnjeg muškarca iz Velesa Pančea Žežovskog.

"Ljupčo Palevski rođen 12.12.1964. godine u Skoplju traži se međunarodnom poternicom za istragu krivičnih dela "otmica" i "ubistvo" po naredbi Osnovnog javnog tužilaštva Skoplje“, navodi se u saopštenju, prenose makedonski mediji.

Palevski je trenutno u bekstvu i nije dostupan makedonskim vlastima.

Motiv ubistva maloletnice je koristoljublje, otac učestvovao u organizaciji

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski potvrdio je danas na konferenciji za novinare da je motiv za otmicu i ubistvo maloletne Vanje Đorčevske koristoljublje i da je član porodice umešan u ovo krivično delo kao organizator s ciljem iznude novca od majke.

Spasovski je označio oca maloletne Vanje da je odao informacije otmičarima o tome kada će ona ostati sama kod kuće.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u koordinaciji i pod rukovodstvom javnog tužilaštva, tokom protekle noći rasvetlilo slučaj, obezbeđeni su dokazi za ubistvo dve osobe, maloletnice, koja je pronađena zakopana u okolini Skoplja i starije osobe, koji je zakopan u okolini Velesa", rekao je Spasovski.

On je rekao da preduzete mere nisu dovele do izvršilaza ovog gnusnog krivičnog dela.

Tužilaštvo Severne Makedonije tražiće pritvor za oca ubijene devojčice

Tužilaštvo Severne Makedonije tražiće određivanja pritvora za oca ubijene 14-godišnje devojčice Vanje Đorčevske, koji je, kako je ranije danas saopšteno, otmičarima dao informacije kada će ona biti sama kod kuće.

Tu informaciju otmičari su iskoristili, sačekali Vanju u haostoru zgrade vezali je i strpali u vreću za spavanje.

Otac maloletnice ja ranije danas saslušan u Tužilaštvu, a skopski mediji prenose da je on negirao krivicu.

Spasovski: Osumnjičeni za ubistvo devojčice sa advokatom pobegao u Srbiju pa u Bugarsku

Makedonski ministar unutrašnjih poslova izjavio je danas da je glavnoosumnjičeni za ubistvo 14-godišnje V.Đ. pobegao iz Severne Makedonije sa svojim advokatom prvo u Beograd, a potom u Bugarsku.

On je na konferenciji za novinare rekao da će se utvrditi svi aspekti tog bekstva, prenosi Plus info.

Kako je ranije rekao, glavni organizator i izvršilac ubistva ubio je devojčicu, prema do sada utvrđenim dokazima, oko 10 sati jer se plašio dokaza koje bi policija mogla da pronađe u već započetoj istrazi nakon prve prijave o zločinu. 

"Učinićemo sve da ovu osobu, ovo čudovište, kojeg pratimo, privedemo pravdi čim kroči na naše tlo", rekao je Spasovski.

Bugarski MUP nema informacija da je glavnoosumnjičeni na njihovoj teritoriji

Bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da „za sada nema informacija" da se na njihovoj teritoriji nalazi osoba glavnoosumnjičena za otmicu i dvostruko ubistvo kod Skoplja i Velesa.

„Nemamo informacije da za njim postoji međunarodna poternica“, saopštio je MUP Bugarske, prenela je BTA.

Agencija podseća da su kasno sinoć u Severnoj Makedoniji privedene tri osobe zbog ubistva 14-godišnje devojčice iz Skoplja i 74-godišnjeg Velesa.

Glavni javni tužilac Severne Makedonije Gavril Bubevski izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da je glavnoosumnjičeni za dvostruko ubistvo Ljupčo Palevski pobegao iz zemlje i da se nalazi u Bugarskoj.

Ubijeni P.Ž. iz Velesa dugovao 500 evra jednom od osumnjičenih za ubistvo devojčice

Ubijeni Panče Žeževski (74) iz Velesa dugovao je jednom od osumnjičenih za ubistvo 14-godišnje devojčice V.Đ. 500 evra, zbog čega je najverovatnije kidnapovan, ubijen i otet mu je automobil, izjavio je danas Bubevski.

On je na konferenciji za novinare rekao da motiv za ubistvo Žežovskog nije sasvim jasan, ali da je utvrđeno da je imao dug prema jednom od osumnjičenih, prenosi A1on.

"Dugovao je novac jednom od osumnjičenih i tako je odabran da mu se oduzme automobil za otmicu devojčice", rekao je Bubevski.

Kako je rekao, nakon otmice automobil Žeževskog je zapaljen.

Majka devojčice prodala stan, kidnaperi tražili novac

Makedonski tužilac izjavio je danas da ima saznanja da je majka ubijene V.Đ. nedavno prodala stan, što je bio motiv za kidnapovanje devojčice.

On je na konfererenciji za novinare rekao da je otac devojčice bio u kontaktu sa glavnoosumnjičenim koji je trenutno u bekstvu, kojem je rekao za to, kao i kada će devojčica da izađe iz kuće, prenosi Plus info.

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski rekao je da se radi o zločinu bez presedana, izolovanom slučaju, koji su počinili kriminalci monstrumi koji su želeli da steknu imovinsku korist, svesni da je majka nedavno prodala stan. 

"Slučaj je uspešno i potpuno rasvetljen, obezbeđeni su dokazi i priznanja. Za osobu koja je u bekstvu, zajedno sa advokatom, daćemo sve od sebe da ga privedemo pravdi", rekao je Spasovski.

Osmani: Vanjina prerana smrt je strašna tragedija za sve nas, zločin treba kazniti

Makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani izjavio je danas da je smrt 14-godišnje Vanje Đorčevske strašna tragedija koja pogađa sve građane, kao i da bi zločin trebalo da se kazni, prenosi MIA.

SDSM: Očekujemo da svi počinioci ubistva budu privedeni pravdi

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) saopštio je danas da očekuje da svi počinioci umešani u ubistvo 14-godišnje V.Đ. i 74-godišnjeg P.Ž. u najkraćem mogućem roku budu privedeni pravdi.

Istovremeno, oni su izrazili saučešće porodici i prijateljima ubijenih, kao i kolegama iz razreda ubijene devojčice, prenosi Plus info.

"Nadležne institucije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i javno tužilaštvo su intenzivno radili, potpuno rasvetlili slučaj, pronašli počinioce ovog gnusnog zločina i to je za pozdrav. MUP i Državno tužilaštvo su u okviru svojih zakonskih nadležnosti na vreme preduzeli odgovarajuće radnje, pokazali posvećenost i profesionalnost na visokom nivou", navodi se u saopštenju.

U nedelju uveče pronađeno je telo 14-godišnje V.Đ. koja je nestala 27. novembra, a za njeno ubistvo osumnjičeno je pet osoba od kojih su tri u pritvoru, a glavnoosumnjičeni se nalazi u bekstvu.

VMRO-DPMNE: Svirepo ubistvo Vanje je poraz za celu zemlju

Makedonska opoziciona stranka VMRO-DPMNE saopštila je danas da je svirepo ubistvo 14-godišnje V.Đ. poraz za celu zemlju, kao i da je do njega došlo zbog "nefunkcionisanja sistema, nesposobnosti institucija i odsustva odgovornosti".

Kako tvrde, glavnoosumnjičeni koji je u bekstvu je bivši visoki funkcioner vladajuće SDSM i, navodi se, deo kriminalne grupe koja "deluje u javnom prostoru i ucenjuje neistomišljenike", prenosi makedonski A1on.

"Spasovski je bio zauzet organizovanjem samita, dok je krvoločna banda ubijala i divljala Skopljem. Spasovski treba da odgovori na jedno pitanje - kada je istraga saznala za izvršitelje? A da li su se Spasovski i načelnici u MUP-u krili zbog samita OEBS-a? Nema skandala koji se nije desio za vreme njegovog mandata", navodi se u saopštenju.

Loga: Smrtna kazna je zabranjena u Severnoj Makedoniji, to bi bio spas za ova čudovišta

Makedonski ministar pravde Krener Loga izjavio je danas da bi smrtna kazna za osumnjičene za ubistvo 14-godišnje V.G. iz Skoplja, bilo spas za njih.

"Potreseni smo i šokirani tim događajem. Doživotni zatvor je najmanja kazna koju treba izreći čudovištima ove tragedije", rekao je Loga.

Dodao je da Ustav Severne Makedonije zabranjuje smrtnu kaznu, ali i da bi ona bila spas za njih, prenosi Plus info.

"Ja sam među onim građanima u ovoj zemlji koji misle da bi smrtna kazna bila spas za te monstrume i ja sam na toj strani da oni do kraja života u svojoj svesti proživljavaju ono što su uradili. Doživotni zatvor je najmanja kazna koju naše institucije treba da izreknu", rekao je Loga. 

Ko je Ljupče Palevski, glavnoosumnjičeni za ubistvo Vanje Đorčevske?

Ljupčo Palevski, poznat i kao Palčo, koji je prema saznanjima iz istrage glavnoosumnjičeni za ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske i 74-godišnjeg frizera Pance Žežovskog, nedostupan je nadležnim organima i verovatno se nalazi van zemlje.

Prema pisanju skopskih medija reč je o makedonskom biznismenu i političaru. Palevski, naime, ima desničarsku prorusku stranku u Makedoniji, bavio se građevinarstvom, a bio je u ekstradicionom pritvoru u Beogradu po međunarodnoj poternici Hrvatske. Imao je i svoj podkast.

Trojica privedenih bili su u bliskim odnosima sa Palevskim preko, kako prenosi skopska Telma TV, minorne radikalne "Desne stranke", a zajedničke fotografije su često deleli na društvenim mrežama.

Prema Fejsbuk nalogu glavnoosumnjičenog, Palevski se svakodnevno oglašavao na društvenim mrežama osim 27. novembra, kada se, prema istrazi, dogodilo kidnapovanje i ubistvo 14-godišnje Vanje.

Otvorena knjiga žalosti u školi

Veliki broj građana i učenika Osnovne škole "Johan Hajnrih-Pestaloci" došao je da se upiše u knjigu žalosti koja je otvorena u toj školi povodom smrti 14-godišnje Vanje Đorčevske.

Rukovodstvo škole, koju je pohađala ubijena devojčica, istovremeno je organizovala i nekoliko psihologa sa ciljem da se učenicima i drugovima ubijene devojčice pruži podrška da lakše prebrode taj tragični događaj, prenosi portal A1on.

Saučešće su, pored roditelja dece iz škole, izrazili i drugi građani, kao i predstavnici Opštine.

Na Fejsbuk profilu škole od devojčice su se oprostili i njeni nastavnici.

"Nastavnici ne znaju kako da reše ovaj zadatak, Vanja. Oprostite, ne možemo, ne znamo da se pozdravimo... Neka vam je svetao put u večnost! Tvoj osmeh i iskrena duša zauvek će ostati u našim srcima. Sa neizmernim bolom i ljubavlju, vaši učitelji i drugovi iz razreda, najdraža Vanja", piše u poruci nastavnika.

Krivični zakon SM: Za ubistvo iz koristoljublja predviđena kazna u trajanju od najmanje 10 godina do doživotnog zatvora

Vest da je 14-godišnja devojcica Vanja Đorčevska nakon sedmodnevne potrage pronađena mrtva potresla je Severnu Makedoniju i ceo region, a kao mogući motiv ovog zločina mediji navode koristoljublje.

Ovim povodom tri osobe su pritvoru u trajanju od 48 sati, dok je glavnoosumnjičeni u bekstvu. Na saslušanju je od jutros i otac ubijene devojčice.

Inače, skopski mediji prenose da je za otmicu i ubistvo Krivičnim zakonom Severne Makedonije predviđena kazna u trajanju od najmanje 10 godina do doživotne robije.