21. februar 2024 19:32

Viši sud u Podgorici presudio: Do Kvon će biti izručen SAD; Advokati: Odluka o izručenju je nezakonita

Izvor: TANJUG

podeli vest

Viši sud u Podgorici presudio: Do Kvon će biti izručen SAD; Advokati: Odluka o izručenju je nezakonita

Foto: shutterstock.com/Mehaniq, ilustracija

PODGORICA - Južnokrejski državljanin Do Kvon biće izručen Sjedinjenim Američkim Državama koje ga terete za kriminalno udruživanje i druga krivičnih dela, presudio je danas Viši sud u Podgorici.

Odluka nije pravosnažna i advokati Do Kvona imaju pravo žalbe, prenose Vijesti.

Apelacioni sud je ranije saopštio da je za konačnu odluku o izručenju "kralja kriptovaluta" Do Kvona nadležan sud, a ne ministar pravde, kao i da Viši sud nije utvrdio ko je prvi tražio njegovo izručenje, zemlja čiji je državljanin, Južna Koreja, ili SAD.

Apelacioni sud je, u međuvremenu, ukinuo prvostepeno rešenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih dela po molbi obe zemlje.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Advokati Do Kvona: Odluka o izručenju SAD nezakonita

Branioci južnokorejskog državljanina Do Kvona Goran Rodić i Marija Radulović poručili su danas da je odluka Višeg suda u Crnoj Gori o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama nezakonita.

"Primili smo odluku Višeg suda u Podgorici o izručenju našeg klijenta Sjedinjenim Američkim Državama. Odluka je nezakonita, kao i prethodne dve koje je ukinuo Apelacioni sud Crne Gore", istakli su Rodić i Radulović u saopštenju, prenose Vijesti.

Dodali su da im nije poznato da bilo gde u svetu ministar pravde može da podučava sud kako se primenjuje zakon i kakvu odluku treba da donese, kao što je to, kako tvrde, slučaj u Crnoj Gori.

"Takođe, prilikom donošenja ovakve odluke, sud nije proveravao tačnost činjenica koje mu je dostavio ministar pravde, iako u spisima predmeta ima dokaza da se radi o lažnim podacima. O tome ćemo se detaljno izjasniti u žalbi na odluku o izručenju. Ubeđeni smo da ovakva nezakonita odluka ne može opstati pred Apelacionim sudom, kao ni prethodne dve nezakonite odluke", poručili su Rodić i Radulović.