26. avgust 2024 17:29

Pejović: Rezultati popisa mogući u prvoj polovini oktobra, Monstat radi profesionalno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pejović: Rezultati popisa mogući u prvoj polovini oktobra, Monstat radi profesionalno

Foto: shutterstock.com/Mehaniq, ilustracija

PODGORICA - Nakon što su iz DNP i SNP zatražili smenu rukovodstva Monstata zbog neobjavljivanja rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori sprovedenog decembra prošle godine, oglasio se direktor Uprave za statistiku Miroslav Pejović, koji tvrdi da Uprava svoj posao radi profesionalno i isključivo u skladu sa Zakonom i da će rezultati biti objavljeni kada se steknu uslovi, a za očekivati je da to bude u prvoj polovini oktobra.

Portparolka Demokratske narodne partije Jovana Todorović saopštila je juče da u toj partiji smatraju da direktora Monstata Miroslava Pejovića treba smeniti jer je "(ne)radom doveo u pitanje istinitost rezultata popisa".

Ona je, između ostalog, istakla da DNP otvoreno sumnja da se radi klasičnoj zloupotrebi čelnih ljudi u Monstatu, ali i u nadaleko čuvenoj komisiji za specifikaciju softvera i reviziju koda, "kojima očigledno ne odgovaraju rezultati popisa, te na svaki način pokušavaju da odlože objavu rezultata ili da ublaže projekciju koja bi za neke društveno političke strukture bila poražavajuća".

"DNP zato smatra da izvršnog direktora Monstata Miroslava Pejovića treba smeniti sa ove odgovorne funkcije, jer je svojim (ne)radom doveo u pitanje istinitost rezultata koji će jedne godine morati biti objavljeni. Crnoj Gori nije potreban još jedna instiuticonalna afera, a DNP joj sigurno neće davati legitimitet ćutanjem ili objavom korisnih nejasnoća koje smo imali priliku da čujemo", navela je Todorović.

Pejović je u povodom prozivki u medijima tvrdi da ti navodi nisu argumentovani i da će konačni rezultati popisa biti objavljeni kada se za to steknu uslovi.

Pozivajući se na brojne članove Zakona, Pejović. između ostalog, kaže da je Zakon o popisu dao Upravi za statistiku legitimitet da priprema i sprovodi sve aktivnosti vezane za pripremu i sprovođenje popisa.

U opširnom saopštenju, navodeći niz objašnjenja po tačkama o neuspelim tenderima za nabavku softvera, Pejović konstatuje da nema osnova za tvrdnje koje se odnose na nepoštovanje zakona ili izbegavanje bilo kakvih obaveza koje Uprava za statistiku ima u procesu sprovođenja ove statističke akcije, već upravo suprotno.

"Dakle, kada se ispune i dva poslednja preduslova za objavu konačnih rezultata popisa, a to su funkcionalan softver kojim se daje mogućnost građanima da provere svoje podatke o etničko kulturološkim pitanjima, i kada se izvrši uparivanje podataka sa registrima MUP-a, kao poslednji kontrolni mehanizam, steći će se uslovi za objavljivanje konačnih rezultata popisa. Sagledavajući faze realizacije, vremenski okvir koji je neophodan za potpunu realizaciju pomenutih aktivnosti i definisani period objave podataka, zaočekivati je da rezultate objavimo u prvoj polovini oktobra", naveo je Pejović.