29. avgust 2024 23:45

Sijarto: EU mirno posmatra kako se Ukrajina igra pitanjem energetike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sijarto: EU mirno posmatra kako se Ukrajina igra pitanjem energetike

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BUDIMPEŠTA – Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da je Ukrajina ugrozila energetsku bezbednost Mađarske I Slovačke time što je onemogućila tranzit ruske sirove nafte iz Lukoila, a Evropska komisija nije preduzela ništa tim povodom.

Sijarto je na pres konferenciji nakon sastanka sa kolegama iz EU u Briselu kazao da su konsultacijama prisustvovali i ukrajinski predstavnici koji su mnogo govorili o ruskim napadima na energetsku mrežu njihove zemlje, prenela je agencija MTI.

“Stav Mađarske je jasan”, rekao je Sijarto, dodajući da je isporuka energije stvar nacionalne bezbednosti.

“Ako neka zemlja ugrozi bezbednost isporuka energije druge zemlje, onda ona takođe preti njenoj nacionalnoj bezbednosti”, ukazao je šef mađarske diplomatije.

Prema njegovim rečima, to je upravo ono što se dogodilo u slučaju Ukrajine i Mađarske, a isto se odnosi i na Slovačku.

Američki ambasador u Budimpešti vodeća ličnost mađarske opozicije

Šef mađarske diplomatije ocenio je da je američki ambasador u Budimpešti, Dejvid Presman, “vodeća ličnost mađarske opozicije” i da se njegove izjave moraju posmatrati u tom kontekstu.

Na pres konferenciji posle neformalnog sastanka šefova diplomatija EU u Briselu, Sijarto je odgovarajući na pitanje u vezi Presmanovih kritika mađarske “mirovne misije”, kazao da je američki ambasador opozicioni aktivista i jedna od glavnih figura mađarske opozicije, prenela je agencija MTI.

“Ako želim da govorim o sadržaju izjava ovog opozicionog aktiviste, onda je interesantno primetiti da, kada je italijanska premijerka otišla u Kinu i rekla da je ta zemlja ključni partner za dijalog u okviru trenutne krhke međunarodne situacije, onda se opozicioni aktivista nije aktivirao”, ukazao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, on nije osudio ni to kada je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao Donalda Trampa, ili kada je šef ukrajinske diplomatije nedavno posetio Kinu.

“Očigledno je da su njegove izjave potekle od njegovog opozicionog statusa i da su time inspirisane”, poručio je Sijarto.