2. septembar 2024 16:23

Vučević: Srbija ostaje na evropskom putu, to je naš glavni politički cilj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Srbija ostaje na evropskom putu, to je naš glavni politički cilj

Foto: TANJUG/BSF/ TADEJ KREFT

BLED - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas na Bledu da Srbija nema plan B kada je put ka EU u pitanju, da je to nešto što je geostrateška definicija i glavni politički cilj Srbije u poslednjih 20 godina i poručio da Srbija ostaje na evropskom putu.

"To je nešto što nismo menjali i što ne želimo da menjamo", rekao je Vučević na panelu lidera Vlada na 19. Strateškom forum (BSF), koji se održava pod sloganom "Svet paralelnih stvarnosti".

Premijer Vučević istakao je na početku izlaganja da Srbija neće menjati svoj evropski put na kojem je više od 20 godina i naveo da je želeo da je bilo moguće da se na panelu čuju i neki podaci o Srbiji i konkretni rezultati na evropskom putu naše zemlje, na koje je, kako kaže, Srbija ponosna.

"Imali smo ogromnu i ozbiljnu,  duboku reformu u oblasti pravde i naravno reformu izbornih pitanja, medijskih pitanja, mnogih pitanja koja su veoma važna u celokupnom reformskom procesu. Ali Srbija ostaje na evropskom putu. Ako mogu da dodam nešto, a to je vezano za ovaj naslov, 'Paralelne realnosti'. Veliko pitanje ispred nas sa Zapadnog Balkana su naša očekivanja u vezi sa proširenjem. Nešto paralelno, realno, u smislu očekivanja od Brisela. Voleo bih da nije, da imamo isti cilj i da se to uspešno realizuje u narednom periodu" , rekao je premijer. 

Ocenio je da ne može govoriti o tome da li će veće proširenje biti 2030. ili neke druge godine, jer smo u prethodnom vremenu, kako je naveo, bili bombardovani sa mnogo datuma i godina, a, kako je primetio, nažalost, proširenje se nije desilo.

EU nije završen projekat bez zemalja Zapadnog Balkana

Premijer Srbije izjavio je danas da projekat Evropske unije neće biti završen bez zemalja Zapadnog Balkana i da nijedno pitanje - bilo ekonomsko, bezbednosno ili vezano za kulturu, neće moći da bude u potpunosti rešeno.

"Ostaje prazna rupa tako da se bez te teritorije ne može govoriti o završenoj Evropi", rekao je Vučević govoreći na "Panelu lidera" na 19. Strateškom forumu na Bledu koji se održava  pod sloganom “Svet paralelnih stvarnosti”.

On je dodao da Srbija nema ništa protiv toga što neke bivše sovjetske republike, Ukrajina, Moldavija ili Gruzija, imaju svoj proces pristupanja. 

"To je u redu za njih, ali nije fer. Nije fer za države Zapadnog Balkana da smo negde u ćošku zbog geopolitičkog zamaha rata u Ukrajini. Ali dobro, razumemo to, ali morate računati i naše napore sa Zapadnog Balkana, da smo i mi deo Evrope. I mislim da treba da budemo i deo Evrope", poručio je Vučević i dodao da Srbija uvek ističe da želi da uđe u EU, ne samo zato što je to dobro za nju, već zato što zaista želi da bude član EU.

Ne verujem u politiku sankcija, ona pogađa obične ljude

Miloš Vučević izjavio je danas, na 19. bledskom strateškom forumu, da ne veruje u politiku sankcija jer ona, kako kaže, pogađa obične ljude, a ne političke režime. 

On je na "Panelu lidera" istakao da je i sam tome svedočio, s obzirom na sankcije pod kojima je bila Srbija devedesetih godina prošlog veka.

"Voleo bih da više pričamo o našoj zajedničkoj budućnosti, da ne govorimo o nekim dalekim zemljama i da ne budemo zaglavljeni u prošlosti.  Ponoviću da ne verujem u politiku sankcija, a ako uvek ponavljamo šta je bilo u prošlosti i ko je više kriv, nećemo doći do glavnog cilja, a to je kako da obuhvatimo evropske teritorije", rekao je Vučević i dodao da je potrebno obuhvatiti sve evropske zemlje, za šta su potrebne nove generacije neopterećene prošlošću.

Na pitanje kakvu poruku šalje mladima koji se nadaju boljoj budućnosti, premijer kaže da je potrebno shvatiti njihovu neophodnost.

Posebno me ohrabrilo izlaganje Fon der Lajen o proširenju EU

Premijer je izjavio danas da ga je posebno ohrabrilo izlaganje predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen na Bledskom strateškom forumu, koja je, kako je ocenio, dobar deo izlaganja posvetila proširenju Evropske unije, pre svega na zemlje Zapadnog Balkana. 

"Vrlo jasno je poručila da će komesar za proširenje imati 'ful džob', odnosno posao 24/7, da se bavi proširenjem. Da li je proširenje - prvo Ukrajina, pa Zapadni Balkan ili Ukrajina i Moldavija, pa onda mi, to je sad veliko pitanje", rekao je Vučević za Tanjug, posle učešća na panelu lidera, odnosno predsednika vlada balkanskih zemalja na 19. Bledskom strateškom forum (BSF), koji se održava pod sloganom "Svet paralelnih stvarnosti".

On je to rekao odgovarajući na pitanje da li mu se čini da je strategija proširenja ponovo na agendi EU i istakao da je na Srbiji da radi sve ono što treba da radi u procesu reforme, da sarađuje regionalno i objasnio da postoji više nivoa regionalne saradnje. 

"Mi ćemo da radimo naš posao i da štitimo naravno, državne i nacionalne interese Republike Srbije", poručio je premijer.

Sramna izjava Čanka i Biserko o preseljenju Srba sa KiM

Predsednik Vlade Srbije izjavio je danas da je sramna i protivna srpskim interesima izjava bivšeg lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonje Biserko koji su se sreli sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i preneli mu svoja, kako su naveli, saznanja da Srbija planira da Srbe sa KiM preseli u Rašku oblast.

U izjavi Tanjugu na Bledu gde učestvuje na 19. Strateškom forumu koji se održava pod sloganom “Svet paralelnih stvarnosti”, Vučević je rekao da je izjava Čanka i Biserko sramna i, kako je rekao, dokaz da postoji paralelna realnost.

"To je tako glupo, da je teško dati suvisli odgovor na to. I toliko štetno za Srbe i srpski interes, da zaslužuje svaki prezir. U momentu kad se borimo da sačuvamo svakog Srbina na KiM, kada ih pozivamo da ostanu i pored nemogućih uslova za život na KiM, neko ide kod Kurtija i kaže da ćemo mi da premestimo Srbe sa Kosova na neku drugu teritoriju Republike Srbije. Pa nema Srbije na Kosovu bez Srba", poručio je Vučević. 

Dodao je da ne razume da to neko radi u momentu kada su Srbi proganjani, kada su nam zauzete institucije, kada se krši Briselski sporazum, kada se ne poštuje čak i ono što je predloženo kroz Ohridski sporazum.