29. septembar 2024 23:59

CDT: DPS 29,9 odsto - 19 mandata, PES i Demokrate 21,8 odsto - 14 mandata

Izvor: TANJUG

podeli vest

CDT: DPS 29,9 odsto - 19 mandata, PES i Demokrate 21,8 odsto - 14 mandata

Foto: Shutterstock.com/BUTENKOV ALEKSEI, ilustracija

PODGORICA - Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 29,9 odsto (19 mandata), a koalicija Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore 21,8 odsto glasova (14 mandata) na na lokalnim izborima u Podgorici, pokazuju rezultati Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na osnovu obrađenih 209 od 215 biračkih mesta.

Prema podacima CDT-a, koalicija Za budućnost Podgorice osvojila je 20,2 odsto galsova (13 mandata), a lista "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu" 10,5 odsto (šest mandata), objavila je RTCG.

Iznad cenzusa još su i Evropski savez sa 5,4 odsto osvojenih glasova (pet mandata), Pokret Preokret 3,3 odsto (dva mandata) i Stranka evropskog progresa 3,1 odsto osvojenih glasova (dva mandata).

Cenzus, prema dosadašnjim rezultatima, nisu prešli Pokret napred, Podgorička lista, Crnogorska građanska akcija, Pokret podstanara, Crnogorska evropska partija i Bošnjačka stranka.

Preliminarni rezultati izbora u Kotoru: DPS i PES - Demokrate po 10 mandata

U Kotoru su danas održani lokalni izbori na kojima je pravo glasa imalo 18.498 građana.

Birališta su bila otvorena od sedam do 20 sati. Na izborima je učestvovalo 12 lista, a glasalo je 10.104 građana, odnosno 54,68 odsto upisanih u birački spisak, objavio je Cdm.

Prema preliminarnim rezultatatima u Kotoru koje su preneli mediji u Crnoj Gori, najviše mandata, po 10, dobili su PES -Demokrate i DPS, po tri mandata Za budućnost Kotora, Demokratska alternativa i Grbaljska lista tri, po dva Evropski Savez i HGI, Kotorski pokret jedan mandat .

Crnogorska građanska akcija, Lista građana Čuvari grada i Građanska lista Za Kotor nisu osvojile mandate.

Spajić: Ima razloga za zadovoljstvo

 Lider Pokreta Evropa sad i premijer Crne Gore Milojko Spajić izjavio je danas da ima razloga za zadvoljstvo nakon lokalnih izbora, navodeći da su s obzirom na okolnosti, postigli dobar rezultat.

Spajić je rekao da narod nije želeo ove izbore, kao i da oni, kao politički subjekat, nisu hteli ove izbore.

"Nisu hteli da čekaju, jer su znali da će se raspasti kampanja laži kada građani prime oktobarske zarade. Ostvariti ovakav rezultat, u nemogućim okolnostima, kada nismo mogli da dokažemo sve ono što smo obećali u kampanji 2023. godine, mislim da je fenomenalno", rekao je premijer.

On navodi da je antivladina koalicija pokušala sve, "ali da nije uspela", prenosi RTCG.

Bečić: Beležimo bolji rezultat, DPS nema šta da slavi

Potpredsednik Vlade Crne Gore i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izjavio je večeras da je njegova koalicija zabeležila odličan rezultat na današnjim lokalnim izborima u Podgorici i Kotoru i da DPS nema šta da slavi.

Bečić je rekao da, ako se budu poštovali demokratski principi i volja od 30. avgusta 2020. godine, novi gradonačenclnici biće Saša Mujović i Vladimir Jokić, a DPS će ostati u opoziciji, prenela je RTCG.

"Vidite da ćemo imati minimum 14 mandata, uprkos negativnoj kampanji. Mi smo napravili rast u odnosu na prošle izbore", naveo je Bečić.

Prema njegovim rečima, opozicione partije su zabeležile isti rezultat kao na poslednjim izborima i da nemaju razloga za slavlje.

Marković: Zadovoljni smo rezultatom, bićemo snažna stranka na parlamentarnim izborima

Predsednik crnogorske Stranke Evropskog progresa (SEP), Duško Marković, izjavio je da su zadovoljni rezltatima današnjih izbora i da će biti ozbiljna i snažna stranka na parlamentarnim izborima.

"Naša politička pozicija je da, kada je u pitanju interes građana, vodimo dijalog sa svima, svi oni koji su dobili poverenje građana treba da budu za stolom, kako bi građanima ponudili i obezbedili ono što im treba", rekao je predsednik SEP Vijestima.

On je potvrdio da su imali veća očekivanja.

"Naravno, imali smo i veća očekivanja, reakcije građana su bile u tom pravcu, ali moram reći da smo se takmičili na veoma komplikovanom političkom prostoru, sa tri bloka vlasti, takođe i veliki blok na opozicionoj strani, u ambijentu koji je obilovao neviđenom zloupotrebom državnih resursa u političke svrhe", naveo je Marković i dodao da je ovaj rezultat sjajan.

Abdić: DPS ubedljivo najjača partija u Podgorici, biće stožer naredne lokalne uprave

Nosilac liste Demokratske partije socijalista (DPS) na izborima u Podgorici Nermin Abdić izjavio je večeras da je njegova stranka ubedljivo najjača partija u glavnom gradu i da će DPS biti stožer naredne lokalne uprave.

"DPS je osvojio 50 odsto više glasova u odnosu na narednu listu", rekao je Abdić na konferenciji za novinare u štabu te partije, prenele su podgoričke "Vijesti".

Abdić je poručio da su partije opozicije ubedljivo trijumfovale i da treba da formiraju novu vlast.

"Večeras je pobedila Podgorica svih njenih građana", poručio je Abdić.

Bogdanović: DPS ubedljiv pobednik izbora u Podgorici i Kotoru

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista Aleksandar Bogdanović izjavio je večeras da je DPS ubedljiv pobednik vanrednih lokalnih izbora u Podgorici i Kotoru.

"Osvojili smo 11 mandata bez obzira na sve najave da nećemo proći dobro na izborima. Jedanaest mandata je sjajan rezultat. Kada pogledamo kumulativno ono što je osvojila lista Demorate-PES, vidimo da je sa 3.300 glasova doživela debakl. Ne samo ona, nego sve partije koje čine vlast na državnom i na lokalnom nivou. Sjajan rezultat DPS na izborima u Kotoru", rekao je Bogdanović za TV Vijesti.

Nosilac liste Demokrate-Pokret Evropa sad u Kotoru, Vladimir Jokić, rekao je da će bez problema formirati koalicionu vlast u tom gradu.

Prema preliminarnim rezultatatima u Kotoru koje su preneli mediji u Crnoj Gori, najviše mandata, po 10, dobili su PES -Demokrate i DPS, po tri mandata Za budućnost Kotora, Demokratska alternativa i Grbaljska lista tri, po dva Evropski Savez i HGI, Kotorski pokret jedan mandat.

Rakčević: Koalicija "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu" biće temelj nove uprave

Nosilac liste "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu" Luka Rakčević saopštio je večeras da će ta koalicija biti temelj i pravac nove uprave Podgorice i da će odrediti politički pravac Podgorice u narednom periodu.

Rakčević je zahvalio svima koji su toj listi dali doprinos, prenela je RTCG.

"Pored toga, mislim da je jako važno ukazati na činjenicu da su partije koje na državnom nivou imaju dve trećine parlamentarne većine u Podgorici potpuno deligitimisane, da su izgubile svako poverenje građana i da partije koje čine dvotrećinsku većinu na državnom nivou u Podgorici nemaju većinu", naveo je Rakčević.

Zahvalio je predsedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću i lideru GP URA Dritanu Abazoviću, kao i svima koji su bili deo njihove liste.

Mujović: Lista PES-Demokrate ima razloga za zadovoljstvo

Nosilac liste saveza PES-Demokrate Saša Mujović rekao je da ima razloga za zadovoljstvo, posebno jer je ovo njegova prva kampanja, gde se upoznao sa surovošću političke scene.

On je izjavio da je zadovoljan kampanjom, saradnjom i timu i posvećenošću cilju da se ne dozvoli pokvratak DPS-a na vlast, objavila je RTCG.

"Mislim da će se vezano za naš rezultat od oko 22 odsto vrednost svega toga pokazati u narednim dana. Napadi su bili žestoki. Postojala je ogromna želja da se diskredituje rad Vlade, da se pokaže da ova vlada nema podršku u narodu. Malo su se preračunali. Odbranili smo ono za šta se Vlada zalagala i za šta smo se borili", naveo je Mujović.

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 29,9 odsto (19 mandata), a koalicija Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore 21,8 odsto glasova (14 mandata) na vanrednim lokalnim izborima u Podgorici, pokazuju rezultati Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na osnovu obrađenih 214 od 215 biračkih mesta.

Borovinić-Bojović: Ovo je veliki dan, pozvaćemo na dogovor Mujovića i Rakčevića

Nosilac liste "Grad svih nas - Za budućnost Podgorice" Jelena Borovinić Bojović izjavila je večeras da je ovaj dan velika pobeda za tu koaliciju, ističući da će pozvati Sašu Mujovića (PES-Demokrate) i nosioca liste "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu" Luku Rakčevića za razgovore o formiranju nove vlasti u glavnom gradu Crne Gore.

"Ovo je velika pobeda i važan dan za Podgoricu. Prepoznali su naš program i naše poruke, koje su se primarno odnosile na stabilnost i progres Podgorice, glavnog grada evropske Crne Gore. Ovo je važno za savez ZBPG, ovo je dan kada ćemo pozvati koalicione partnere iz vlade, Sašu Mujovića, a i Luku Rakčevića na dogovor jer je osnovna naša namera bila i ostala dogovor", kazala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da se zahvaljuje svima koji su podržali savez "Za budućnost Podgorice".

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 29,9 odsto (19 mandata), a koalicija Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore 21,8 odsto glasova (14 mandata) na vanrednim lokalnim izborima u Podgorici, pokazuju rezultati Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na osnovu obrađenih 214 od 215 biračkih mesta.

Evropski savez: Blizu smo osvajanja četvrtog mandata

Nosilac liste Evropskog saveza (ES) na podgoričkim lokalnim izborima Boris Mugoša izjavio je da je preponosan rezultatom u Podgorici, i da su blizu osvajanja četvrtog mandata.

"Preponosan sam što smo u Podgorici ostvarili sjajan izborni rezultat. Naš rezultat je oko šest odsto i blizu smo četvrtog mandata, a kako pristižu rezultati verujem da možemo i taj četvrti mandat da osvojimo", rekao je Mugoša za RTCG.

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 29,9 odsto (19 mandata), a koalicija Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore 21,8 odsto glasova (14 mandata) na vanrednim lokalnim izborima u Podgorici, pokazuju rezultati Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na osnovu obrađenih 214 od 215 biračkih mesta.

Prema podacima CDT-a, koalicija Za budućnost Podgorice osvojila je 20,2 odsto glasova (13 mandata), a lista "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu" 10,5 odsto (šest mandata), objavila je RTCG.