8. oktobar 2024 17:29

Vučić: Ne postoji "Republika Kosovo", KiM je deo Republike Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Ne postoji "Republika Kosovo", KiM je deo Republike Srbije

Foto: TANJUG/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

TIVAT - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da ne postoji "Republika Kosovo", ni prema međunarodnom javnom pravu, ni Povelji Ujedinjenih nacija, a ni prema Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 i da je Kosovo i Metohija deo Republike Srbije.

Vučić je posle Samita Brdo-Brioni procesa u Tivtu to rekao novinaru podgoričke Televizije "E" koji je upotrebio reči "Republika Kosovo" da mu ne smeta što se raduje i namerno provocira, ali da Srbija stav neće promeniti.

"Zamislite da ja vama govorim o 'Republici Gusinji' ili 'Republici Pljevlja' ili bilo šta drugo. Neću vam to govoriti, jer to ne postoji. Kosovo i Metohija je deo teritorije Republike Srbije", rekao je predsednik na pitanje da li se može očekivati promena stava Srbije po pitanju KiM i prihvatanje kosovskih institucija i tamošnjih zakona na srpsko stanovništvo. Vučić je naveo da je ustanovljeno da taj novinar ne podržava rezoluciju 1244, niti povelju UN.

"Ustanovili smo da podržavate cepanje teritorije Srbije i secesionističke pokrete na našoj teritoriji. To je prvo što smo ustanovili. Neće biti promene stava Srbije", poručio je on.

Srbija izvozi municiju samo dozvoljenim korisnicima, ne izvozi oružje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija neutralna i slobodarska zemlja i da municije proizvedene u Srbiji verovatno ima svuda u svetu gde se ratuje, ali da Srbija uvek izvozi samo dozvoljenim korisnicima i da na ratištima nema oružja proizvedenog u Srbiji.

"Mi ne izvozimo ništa ni u Rusiju, ni u Ukrajinu, ima i na ruskoj strani naše municije, kao što ima, pretpostavljam, i na ukrajinskoj. I, dok je ratova - ima u Sudanu, Siriji, Izraelu, ima i na svakom mestu gde se ratovi vode. Mi smo zemlja koja i dalje proizvodi mnogo municije, ali mi uvek izvozimo tzv. dozvoljenim korisnicima", rekao je Vučić u Tivtu odgovarajući na tvrdnje jednog od novinara da je sa ratišta u Ukrajini video fotografije na koma je oružje "Crvene zastave".

Istakao je da Srbija izvozi municije državama kojima je to dozvoljeno i da ne zna da li te države prodaju tu municiju dalje.

Takođe je naglasio da na ratištima nema srpskog oružja.

Važno da u regionu razgovaramo i kada nismo saglasni o svim pitanjima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Tivtu, gde se održava samit procesa Brdo-Brioni, imao priliku da razgovara sa svim gostima, sa izuzetkom predsednice privremenih prištinskih institucija Vljosom Osmani i naglasio da je važno da se u regionu razgovara i kada nismo saglasni o svim pitanjima.

Vučić je zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i izrazio uverenje da će proces Brdo Brioni nastaviti onako kako se do sada odvijao.

"Deklaracija je ranije utvrđena, dodat je samo ovaj paragraf o Bosni i Hercegovini i pomoći za poplavljena područja. Za nas je važno da saradnja u regionu bude za svakoga od nas da razgovaramo i kada smo saglasni po određenim pitanjima i kada nismo saglasni po određenim pitanjima", rekao je Vučić novinarima.

On je naveo da još nije utvrđeno ko će biti sledeći domaćin procesa Brdo Brioni.

Srbija se nikada nije ogrešila o Crnu Goru niti će se mešati u unutrašnje stvari

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu ne pada na pamet da se meša u unutrašnje stvari u Crnoj Gori uz poruku političkim akterima u toj zemlji da prave koalicije kakve žele, ali da im Srbija ne bude kriva za sve.

''Pravite vi ovde koalicije kakve hoćete, samo nemojte da vam Srbija bude kriva za sve. Srbija nije ništa učinila protiv Crne Gore, a ako se neko o nekoga ogrešio, onda je to obrnuto'', rekao je Vučić novinarima u Tivtu gde je učestvovao na samitu procesa Brdo-Brioni.

Vučić je to rekao na konstataciju novinarke televizije Vijesti da je naveo da ne zna ko je učestvovao na izborima u Crnoj Gori, ali da je neposredno pre samita u Tivtu izjavio da u Crnoj Gori ne znaju da sastave koaliciju uz pitanje da li je to mešanje u političku situaciju u toj zemlji? '

'To što sam rekao da u Crnoj Gori ne znaju da sastave koaliciju, ja se time mešam i pretim, jel tako? I zato što sam rekao da ne znaju, zato se mešam i pretim. Kao što ste pitali neke druge. Čitam vaše novine. Tako sam pročitao na celoj strani ili dve danas tekst protiv sebe, kao i svaki dan. Uz mnogo laži o tome kako nam je nastajala partija, ko je finansirao i tako dalje. Jel vas bar malo stid zbog toga'', upitao je Vučić.

Uskoro ću posetiti Srbe u Crnoj Gori, nastavićemo da gradimo dobre odnose

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će uskoro otići u posetu srpskom narodu u Crnoj Gori i istakao da će Srbija da nastavi da gradi dobre odnose sa tom državom, ali da u tim odnosima, kako je rekao, neće dozvoliti da bude džak za udarenje.

"Mi ćemo da nastavimo da gradimo dobre odnose, ali u tim dobrim odnosima mi nećemo da budemo džak za udaranje koje možete da mlatite kako stignete, a da vam niko nikada ništa ne odgovara", poručio je Vučić u Tivtu posle Samita procesa Brdo Brioni na pitanje novinara da prokomentariše to što je česta tema napada medija u Crnoj Gori.

Vučić je ponovio da Srbija nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema toj državi i dodao da je razlog što ga napadaju to što im nedostaju sopstvene teme i da neki misle da je to dovoljan razlog za napad na predsednika Srbije ili napad na Srbiju.

"Šta je to Srbija ili iko iz Srbije činio protiv Crne Gore? Da li je Srbija uzela 14 odsto teritorije Crnoj Gori? Je li glasala negde za to da se uzme 14 odsto teritorije Crnoj Gori? Koliko znam, nije. Jel Srbija poštuje međunarodne pravne norme i sve rezolucije UN i Povelju UN? Poštuje. A da li Crna Gora poštuje? Pa što ne poštuje rezoluciju 1244?", zapitao je Vučić.

Ne interesuju nas izbori u Crnoj Gori, već da imamo poštovanje kao što Crna Gora ima kod nas

Predsednik Aleksandar Vučić odbacio je danas navode pojedinih crnogorskih medija da se Srbija meša u lokalne izbore u Crnoj Gori i istakao da nije ni znao ko je učestvovao na tim izborima, da se niko u beogradskim medijima nije ni bavio tom temom i da Srbiju uopšte ne interesuju lokalni izbori u Crnoj Gori.

Vučić je poručio da jedino što Srbiju zanima u odnosu prema Crnoj Gori jeste da tamo uživa poštovanje kakvo Crna Gora ima kod nas.

"Čime smo se to umešali? Niko se u beogradskim medijima time gotovo nije bavio. Hoćete da vas podsetim kako su izgledali beogradski izbori na teritoriji Crne Gore? Svakog dana po 10 prljavština, u 10 novina i 10 televizija, protiv SNS i mene lično", rekao je Vučić u Tivtu, gde učestvuje na Samitu procesa Brdo-Brioni, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše navode pojedinih medija da se zvanična Srbija meša u izbore u Crnoj Gori.

Ocenio je da svaki put kad god neko u Crnoj Gori kaže da se neko upliće u njihove unutrašnje političke stvari, to u stvari rade ti isti crnogorski mediji.

Vučić stigao na Samit procesa Brdo-Brioni u Tivtu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas iz Hamburga u Tivat gde učestvuje na samitu Procesa Brdo-Brioni.

Domaćin samita Brdo-Brioni procesa je crnogorski predsednik Jakov Milatović, a plenarna sednica je počela jutros u zgradi Zbirke pomorskog nasleđa Porto Montenegra.

Na sednici se razgovara o pitanjima unapređenja saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa zemljama članicama Evropske unije.

Nakon plenarne sednice, učesnici će održati konferenciju na kojoj će govoriti predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.