21. oktobar 2024 20:15

Cvijanović nakon preglasavanja: Predsedništvo ne može biti ovlašćeni predlagač zakona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Cvijanović nakon preglasavanja: Predsedništvo ne može biti ovlašćeni predlagač zakona

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Predsedništvo ne može biti ovlašćeni predlagač zakona o državnoj imovini, jer ono u skladu sa Ustavom može predlagati zakone samo iz domena svojih nadležnosti, ovo je bilo bespredmetno i u pitanju je najobičnije politikanstvo, izjavila je Željka Cvijanović, srpska članica Predsedništva BiH, nakon što su hrvatski član Željko Komšić i bošnjački član Denis Bećirović danas glasali za predlog zakona o tzv. državnoj imovini.

"Ovaj predlog zakona završiće isto kao što je završio i pjedlog zakona o gasu koji su ista dva člana Predsedništva usvojila preglasavanjem pre godinu dana i koji je Kolegijum Predstavničkog doma odbio, sa obrazloženjem da Predsedništvo za tu materiju nije ovlašćeni predlagač, tako da se Parlamentarna skupština nije ni bavila tim predlogom. Ovde dva člana Predsjedništva glume da su kobajagi zaštitnici kobajagi države, a svesni su da je njihova misija unaprijed osuđena na propast", poručila je Cvijanović, prenela je RTRS.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH usvojen je predlog zakona o tzv. državnoj imovini Bosne i Hercegovine.

Predlagači su članovi Denis Bećirović i Željko Komšić. Predlog zakona biće upućen u dalju proceduru, odnosno u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Prema Dejtonskom sporazumu, imovina ne pripada BiH, već isključivo entitetima.

Željka Cvijanović, koja je bila protiv, istakla je da u ovom slučaju najviše zavbrinjava da neko želi da preglasa jednog člana koji dolazi iz Republike Srpske.

''Međutim, brana za takve stvari je Parlamentarna skupština BiH. Ovo je samo ubiranje političkih poena.

U ovoj zemlji se nikada ništa nije rešilo preglasavanjem, pa neće ni sada. Međutim, sigurna sam da ovde imamo koordinisanu aktivnost između OHR-a i predlagača zakona, ali neće to ni na taj način proći, jer oni svojim radom samo doprinose neredu u BiH, a nikada nisu doprinijeli nečemu što se zove red, međusobno poštovanje, dijalog. Dakle, preglasavanje neće proći", istakla je Cvijanovićeva.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan istakao je da su Bećirović i Komšić današnjim preglasavanjem srpskog člana Željke Cvijanović i usvajanjem predloga zakona o državnoj imovini, još jednom pokazali koliko je važno da se u BiH zadrži federalno uređenje i federalni principi.

"Postojanje dejtonskih barijera, federalnog oblika državnog uređenja i zaštita Republike Srpske kroz entitetski veto, kroz Parlamentarnu skupštine BiH - zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, pokazuju važnost i neophodnost naše borbe za Dejton jer boreći se za Dejton mi se borimo za federalne instrumente u kojima nećemo dozvoliti nijednu odluku koja je na štetu srpskog naroda, ali i drugih naroda koji na raspolaganju imaju iste mehanizme zaštite, pojasnio je Karan za Srnu.

Činjenica da procedura donošenja odluka na zajedničkom nivou predviđa i mogućnost preglasavanja srpskog člana Predsedništva, ukazao je Karan u izjavi za Srnu, zapravo dodatno ističe važnost postojanja federalnih mehanizama: entitetskog glasanja u Parlamentarnoj skupštini BiH i zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Ovi mehanizmi, naglasio je profesor Karan, daju pravu dimenziju strukture BiH kao posebno složene i specifične državne zajednice federalnog karaketara i specifično ustavno-pravno mjesto entiteta u takvoj ustavnoj strukturi.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da Bećirović i Komšić ne mogu preglasati Republiku Srpsku jer ima mehanizme koji je štite.

On je kazao da Bećirović i Komšić ujedinjeni u srbofobiji formalno mogu u kabinetu da preglasaju srpskog člana Predsedništva BiH, ali da nikada ne mogu da preglasaju Republiku Srpsku.

"Republika Srpska ima mehanizme koji je štite", naglasio je Stevandić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je za Srnu da je preglasavanje srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović i usvajanje Predloga zakona o tzv. državnoj imovini jalova priča druga dva člana Predsedništva Denisa Bećirovića i Željka Komšića, kao i svih Bošnjaka koji žele potpunu unitarizaciju BiH.

"U praksi vidimo da se kompletna bošnjačka politika svodi na potpuno neustavni pokušaj nametanja zakona o državnoj imovini, za nešto za šta već postoji jasna ustavna nadležnost Republike Srpske", naglasio je Kojić.

On je naveo da je danas Cvijanovićeva poslala poruku da tako nešto iz Republike Srpske neće, ne sme i ne može biti podržano.