22. oktobar 2024 21:48

Željka Cvijanović: Veto nije pokrenut jer Predlog zakona nije spoljna politika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Željka Cvijanović: Veto nije pokrenut jer Predlog zakona nije spoljna politika

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BANJALUKA - Predlog zakona o tzv. državnoj imovini nije spoljna politika i oni koji se čude što nije pokrenut veto moraju to da znaju, izjavila je danas srspka članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

''Pitanje odbrane ide konsenzusom, a u spoljnoj politici imate mogućnost veta, dva puta morate biti preglasani. Iza drugog preglasavanja možete pokrenuti proceduru veta. Ako nije u pitanju ta oblast, zaustavljate na druge načine'', rekla je Cvijanović, prenosi RTRS.

Ona je istakla da je Predlog zakona o gasu prethodno zaustavljen na kolegijumu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

''Nikad se nije ni razmatralo. A pre godinu dana su na isti način, preglasavanjem uputili Predlog zakona o gasu, za šta takođe nisu ovlašćeni, kao ni u ovom slučaju'', rekla je Cvijanović.

Na jučerašnjoj sednici Predsedništva BiH usvojen je Predlog zakona o tzv. državnoj imovini, pri čemu je Cvijanović preglasana, odnosno hrvatski i bošnjački članovi Željko Komšić i Denis Bećirović glasali su za usvajanje Predloga.

Iz kabineta Cvijanović ranije je saopšteno da Predsedništvo BiH ne može biti ovlašćeni predlagač zakona o državnoj imovini, kao i da u skladu sa Ustavom može predlagati samo zakone iz domena svojih nadležnosti.

Sporni predlog zakona biće upućen u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Ranije danas, predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović, komentarišući predlog zakona o državnoj imovini koji je usvojilo to Predsedništvo, kazao je da ovaj zakon ''pokazuje šta hoće bosansko-hercegovačka politika'', dodajući ''da entiteti nemaju suverenitet po tom pitanju''.

Prema Bećirovićevim rečima, na njegovoj pripremi je rađeno dve godine, a u ponedeljak je održana rasprava u skladu sa poslovnikom i usvojen predlog zakona o državnoj imovini BiH.

On je dodao da je zakon utemeljen na Ustavu Bosne i Hercegovine, nacionalnom i međunarodnom planu, kao i da se u obrazloženju zakona ''pozivaju na ozbiljne argumente što je pokazala i sednica Predsedništva BiH''.

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je u ponedeljak da je Cvijanović glasala protiv predloga zakona o tzv. državnoj imovini i da to verovatno znači i pokretanje prava veta u Narodnoj skupštini Republike Srpske, dodajući da je otvorena mogućnost blokade na više nivoa tog predloga zakona.