24. oktobar 2024 07:45

Ursula fon der Lajen danas u Skoplju i Sarajevu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ursula fon der Lajen danas u Skoplju i Sarajevu

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

SKOPLJE/SARAJEVO - Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen, u okviru četvorodnevne turneje kroz šest zemalja Zapadnog Balkana, boraviće danas u Skoplju i Sarajevu.

Prema najavama, tokom posete Severnoj Makedoniji Fon der Lajen će imati susrete sa predsednicom Gordanom Siljanovskom Davkovom i premijerom Hristijanom Mickoskim, prenose makedonski mediji.

Fon der Lajen će u Skoplje doputovati iz Tirane, gde će se jutros sastati sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem.

Svoju balkansku turneju predsednica EK je započela u Tirani, gde je juče imala sastanak sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Nakon posete Skoplju, ona će danas započeti i dvodnevnu posetu Bosni i Hercegovini, tokom koje će posetiti područja pogođena poplavama početkom oktobra.

Po dolasku u Sarajevo, gde će je na aerodromu dočekati ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković, ona će u popodnevnim satima posetiti Donju Jablanicu kako bi izrazila solidarnost sa zajednicama pogođenim nedavnim katastrofalnim poplavama i klizištima, prenosi Klix.ba.

U petak ujutro će boraviti u Sarajevu, gde će se sastati sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine, kao i predsedavajućom Veća ministara Borjanom Krišto.

Kasnije u petak doputovaće u Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Milošem Vučevićem.

Fon der Lajen će u subotu boraviti u Prištini, gde će se sastati sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani i premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem.

Svoju turneju po regionu Zapadnog Balkana predsednica EK će završiti u Podgorici, gde će se sastati sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem.