5. april 2023 16:18

Dodik: Politička i ekonomska situacija u Republici Srpskoj je stabilna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Politička i ekonomska situacija u Republici Srpskoj je stabilna

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BANJALUKA - Politička i ekonomska situacija u Republici Srpskoj je stabilna, poručio je danas lider SNSD i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i istakao da nema tih izazova koji bi mogli da ih ugroze.

Dodik je na pres konferenciji rekao da je to konstatovano na sednici Izvršnog komiteta SNSD u Banjaluci.

Istakako je da u Republici Srpskoj funkcionišu sve institucije, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

"Srpska ima stabilne institucije, Narodna skupština donosi odluke u skladu sa planom, a u lokalnim zajednicama funkcionišu sve institucije", kazao je Dodik na pres konferenciji.

Kada je riječ o ekonomskoj situaciji, on je naveo da su izmirene sve obaveze i zabeležen rast izvoza i broja zaposlenih.

"Stanje je dobro, Republika Srpska ne vidi izazove u tom pogledu, inflacija jenjava i u odnosu na decembar je niža. Dakle, ekonomski pokazatelji su dobri", naveo je Dodik.

On je rekao i da je zabeležen rast plata u Srpskoj.

"Statistički, rast plata u Srpskoj je veći nego što je inflacija. Smanjili smo zaduženost i ona je na istorijskom minimumu. U međuvremenu nije bilo zaduženja", naveo je predsednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da je politička situacija na nivou BiH lošija nego ranije i da je veći stepen mešanja međunarodnog faktora u unutrašnja pitanja.

Naglasio je da Republika Srpska traži da hitno na dnevni red budu stavljeni investicioni i razvojni projekti koji dolaze iz Srpske, u skladu sa dogovorom koji je prethodio formiranju vlasti na ovom nivou.

Dodik je istakao i da Republika Srpska želi da se pitanje imovine u BiH reši ugovorom između Srpske i Federacije BiH u kome će se konstatovati da imovina pripada entitetima.

"Svako drugo kretanje je nedopustivo i neprihvatljivo i neće se sprovoditi", kazao je Dodik i ponovio da je pitanje imovine veliki problem, ali da se o tome neće rapravljati dok entiteti ne sačine predlog.

Dodik je rekao da je na sednici Izvršnog komiteta razgovarano i o stanju u SNSD-u, odnosno unutrastranačkim izborima i utvrđivanju datuma sabora ove stranke.