26. april 2023 20:59

Narodna skupština Republike Srpske: Definisati sastav Ustavnog suda BiH bez stranih sudija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Narodna skupština Republike Srpske: Definisati sastav Ustavnog suda BiH bez stranih sudija

Foto: Shutterstock.com/Giovanni Vale, ilustracija

BANJALUKA  - Na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske poslanici su se danas izjašnjavali o povlačenju sudije iz RS iz Ustavnog suda BiH i ukidanju rokova za povlačenje saglasnosti o prenetim nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbednosti i usvojili zaključke.

Glasanjem da se u Srpskoj ne sprovode odluke Ustavnog suda BiH i da se iz njega povuče srpski sudija, vladajuća koalicija poručila je da ne prihvata selektivnu pravdu i neustavne odluke ovog suda, na čijem udaru je, kažu, srpski narod i imovina Srpske, prenela je RTRS.

Opozicija je bila protiv, a ovaj zaklјučak stupa na snagu narednog dana od dana donošenja.

Uprkos jedinstvenom stavu da je delovanje Ustavnog suda BiH neustavno i usmereno na razvlašćivanje Srpske, poslanicima opozicije je sporno što nisu ispoštovani zaklјučci Narodne skupštine o neustavnom delovanju Ustavnog suda BiH iz februara 2020. godine i vraćanju nadležnosti, iz decembra 2021.

Iz vladajuće koalicije ukazali su da zaklјučci o vraćanju nadležnosti ostaju, ali se ukidaju rokovi za realizaciju.

To će, navode, omogućiti Vladi da akte o vraćanju nadležnosti uputi u skupštinsku proceduru, kada to bude neophodno za zaštitu i opstanak Republike Srpske.

Usvojen je i zaklјučak kojim Narodna skupština Republčike Srpske zadužuje poslanike iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da u što kraćem roku pripreme i upute u parlamentarnu proceduru Zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim će se definisati sastav Ustavnog suda BiH bez stranih sudija.

Ovaj zaklјučak predložili su klubovi poslanika SNSD-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske, NPS-a, SPS-a i DNS-a.

Narodna skupština usvojila je i zaklјučak o usvajanju Informacije o zaklјučcima Narodne skupštine Republike Srpske usvojenim 10. decembra 2021. godine, a koja se odnosi na poziv srpskom sudiji Ustavnog suda BiH da se povuče i na taj način onemogući delovanje te institucije.

Ovi zaklјučci se menjaju na način da se rok od šest meseci za njihovo izvršenje briše, a da se Vladi Republike Srpske omogućava da odgovarajuće zakone i druge propise uputi u skupštinsku proceduru kada za to budu nastupile odgovarajuće okolnosti.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je prethodno da je Ustavni sud BiH davno postao antiustavni, umesto da štiti Ustav on ga degradira, i zbog toga će Narodna skupština Republike Srpske zahtevati povlačenje svojih sudija iz suda koji donosi političke odluke, a koje kreira političko Sarajevo.

Dodik je u utorak uveče za RTRS naveo da strani ambasadori sve vreme guraju potpunu centralizaciju BiH, ne uvažavajući status koji je utvrđen Dejtonskim sporazumom i Ustavom, već razgrađuju taj status da bi Srpska postala prazna ljuštura.