28. april 2023 20:24

OHR pozdravio zakasnelo formiranje Vlade FBiH i pozvao je da služi građanima

Izvor: TANJUG

podeli vest

OHR pozdravio zakasnelo formiranje Vlade FBiH i pozvao je da služi građanima

Foto: Shutterstock.com/MP_Foto, ilustracija

SARAJEVO - Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH izabrao novu vladu, Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) istakla je da nova vlast mora biti posvećena građanima.

OHR je pozdravio, kako je navedeno, zakasnelo formiranje Vlade FBiH, čime je zadovoljena volja birača iskazana na oktobarskim izborima, preneo je portal Kliks.ba.

"Nova Vlada treba brzo da se angažuje u rešavanju potreba građana i usvajanju hitnih i neophodnih reformi kako bi BiH krenula napred na svom putu prema Evrposkojo uniji", navodi se u saopštenju.

Napomenuto je i da su građani najbitniji u celom procesu imenovanja Vlade FBiH.

"Svaka nova vlast, bez obzira koje stranke čine većinu, treba prvenstveno da bude posvećena građanima", poručeno je iz OHR-a.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nakon višesatne rasprave izglasao je formiranje nove Vlade FBiH, glasovima 51 predstavnika stranaka okupljenih oko Trojke i HDZ-a, uz jednog uzdržanog zastupnika i dva protiv.

Tom činu prethodili su protesti ispred zgrade parlamenta, gde su se okupili građani kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukama Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita i formiranju vlasti na ovakav način.

Navodi se da je sednica bila prekidana više puta a nastavljena je nakon što su je napustili predstavnici Demokratskog fronta, a nešto kasnije to su učinili i zvaničnici SDA.