9. maj 2023 11:39

Ambasador Ruske Federacije u BiH: Slavimo pobedu, hrabrost i ljubav prema slobodi i otadžbini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Ruske Federacije u BiH: Slavimo pobedu, hrabrost i ljubav prema slobodi i otadžbini

Foto: Shutterstock.com/AlemOmerovic, ilustracija

SARAJEVO - Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov čestitao je Dan pobede nad fašizmom, porukom da se danas slavi pobeda hrabrosti, ljubav prema slobodi i otadžbini, jedan, kako je naveo, od najznačajnijih praznika u savremenoj istoriji čovečanstva.

Podsetio je da su na današnji dan pre 78 godina naši preci porazili veliko zlo i izvojevali svoje pravo na život, a time i na život svih sledećih naraštaja, naveo je Kalabuhov.

"Danas slavimo pobedu hrabrost, ljubav prema slobodi i otadžbini. Kažu da je istorija velika učiteljica života. Istorija je temelj između ostalog identičnosti naroda. Ako se istorija prepravlja to nam nosi nepopravljivu štetu za vaspitanje mladih generacija", naveo je ruski diplomata.

Istakao je da se danas, sa velikim žaljenjem može konstatovati, da neki od njihovihi nekadašnjih saveznika daju sve od sebe kako bi prepisali istorijske činjenice, prikazali sebe u boljem svetlu, kako bi omalovažili ogromnu i neospornu ulogu Sovjetskog saveza u porazu fašizma.

"Širom Evrope se uništavaju spomenici sovjetskim vojnicima oslobodiocima, a iz udžbenika istorije nestaju cela poglavlja posvećena Drugom svetskom ratu. Bez obzira na sva neslaganja u međunarodnim odnosima Rusija se uvek zalagala za kreiranje sistema jednake i nedeljive bezbednosti. Više puta je predlagala zapadnim zemljama dogovore o garancijama bezbednosti", naveo je, između ostalog, Kalabuhov.

Povodom ovog velikog praznika, Kalabuhov se zahvalio srpskom narodu.

"Zahvaljujemo se srpskom narodu koji danas kao pre 78 godina ostaje uz nas za očuvanje istorijskog pamćenja i svim snagama se protivi falsifikovanju istorije. Visoko cijenimo to kako se ovde poštuju i njeguju tradicije antifašizma. Ovo je izuzetna čast i radost, imati tako iskrenog pouzdanog partnera i prijatelja kakvog Rusija ima u vama. Dragi moji, od srca svima vama čestitam današnji praznik. Srećan Dan pobede", naveo je Kalabuhov.