31. maj 2023 18:14

Dodik: RS neće poštovati nametanje zakona Kancelarije visokog predstavnika; Nema Srbina kojeg sud u Hagu ne bi osudio

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: RS neće poštovati nametanje zakona Kancelarije visokog predstavnika; Nema Srbina kojeg sud u Hagu ne bi osudio

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BANJALUKA - Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska neće poštovati nametanje zakona Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR).

Komentarišući informaciju da OHR priprema izmene Krivičnog zakona BiH kojima je predviđeno krivično gonjenje za nepoštovanje odluka OHR, Dodik je rekao da Srpska neće poštovati takvo nametanje, prenela je RTRS.

On je poručio da bi američkom ambasadoru u BiH Majklu Marfiju "bilo pametno da se ne meša u unutrašnje stvari BiH". Dodik je istakao da RS hoće i može da bude u BiH pod uslovom da se vrati izvorni Dejtonski sporazum, a ne da se nameće sila.

Nema tog Srbina kojeg sud u Hagu ne bi osudio

Milorad Dodik izjavio je da ''Ne postoji Srbin kojeg Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu neće osuditi'', pa tako i bivše zvaničnike Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića koji su danas osuđeni na zatvorske kazne od po 15 godina.

''Njihova presuda apsolutno govori da je dužina trajanja izrečene kazne identična činjenici da nisu imali dokaza i da su tražili vremenski prostor da bi 15 godina kazne bilo isto kao njihov boravak u Hagu. To znači da njih dvojica ne mogu da tuže Tribunal i naplate odštetu'', rekao je Dodik.

On je ocenio da pomirenje na prostoru bivše Jugoslavije nije uspostavljeno haškim presudama, kao i da ubice Srba nisu podvrgnute pravdi, prenosi RTRS.