22. jun 2023 15:56

Milanović položio venac na spomen-obeležju na Sutjesci

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milanović položio venac na spomen-obeležju na Sutjesci

Foto: TANJUG/KANCELARIJA PREDSEDNIKA RH/ ANA MARIJA KATIĆ

ZAGREB - Povodom Dana antifašističke borbe predsednik Hrvatske Zoran Milanović poklonio se danas na Sutjesci, u BiH, poginulim partizanima u Drugom svetskom ratu.

Milanović je najpre položio venac u mestu Donje Bare, u Hrvatskoj, a kasnije i na Tjentištu na planini Sutjeska.

 

 

On je vence položio na spomen obeležjima poginulim partizanima koji su se našli u okruženju daleko brojnijih nacističkih snaga. Poginuo je veliki broj njih, preko 6000, a polovina su bili Dalmatinci.

"Ovde je bila skoro cela Dalmacija. Njih su Nemci sve pobili kao da se radi o insektima", rekao je Milanović u izjavi za medije. Pri tome je naveo brojna mala mesta iz Hrvatske iz kojih su došli partizanski borci, prenela je Hina.

U Donjim Barama dalmatinski partizani su se utvrdili u leto 1943. godine kako bi napravili odstupnicu i sprečavali nacističke snage da sustignu Glavni štab, koji je predvodio Josip Broz Tito, i brojne ranjenike.

"To su bili borci za slobodu i borci protiv nacizma i fašizma. Oni su ovde četiri dana držali položaje. Samo kad gledaš moralno, vojnički to je neverojatno", rekao je hrvatski predsednik i dodao da su partizani danima odolevali tada najmoćnijoj vojsci sveta.

"Nije ovo preokrenulo tok rata niti su partizani bili takva sila, ali su neverovatnim moralom, snagom, upornošću, inteligencijom i ogromnim žrtvama pokazali da onaj ko je spreman tako se žrtvovati ima velike šanse pobediti", rekao je, između ostalog, Milanović.