23. jun 2023 10:35

Američki ambasador u Podgorici: SAD će podržati Vladu Crne Gore koja deli naše ideale

Izvor: TANJUG

podeli vest

Američki ambasador u Podgorici: SAD će podržati Vladu Crne Gore koja deli naše ideale

Foto: Shutterstock.com/Illustration Contributor, ilustracija

PODGORICA - Sjedinjene Američke Države podržaće svaku Vladu Crne Gore, koja je "jasno utemeljena na evropskim vrednostima i deli naše ideale", izjavila je američki ambasador u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke i dodala da koaliciju Za budućnost Crne Gore u Vašingtonu ne doživljavaju kao partnera.

U intervjuu za Glas Amerike, Rajzing Rajnke kaže da nova crnogorska vlada treba da bude formirana što pre, ali se ne usuđuje da predviđa kako će ona izgledati. Zna, dodala je, da je to "najvažnije pitanje" s kojim se suočavaju oni koji su nedavno osvojili poslanička mesta u Skupštini Crne Gore.

Smatra da su građani na izborima jasno pokazali šta žele i da se SAD "nadaju i u potpunosti očekuju da će ovo biti vlada koja odražava evroatlantske vrednosti koje su zastupale vodeće stranke".

Rajzing Rajnke je ukazala na važnost postizanja nekoliko ključnih merila za pristupanje EU za koje je, dodaje, potrebno više od većine - kvalifikovana većina.

"To ne znači da svi moraju biti u vladi, ali znači da to treba da bude stabilna vlada, a zatim da opozicija bude konstruktivna i da prepoznaje svoju ulogu u pomaganju celoj zemlji da ide napred. Bilo kakvo nazadovanje trenutno nije korisno. Ono što stvarno treba učiniti je snažan zamah napred", kaže Rajzing Rajnke.

Ona i njen tim se, kaže, redovno sastaju sa svim političkim ličnostima da bi čula njihovo mišljenje i da političke akteri uveri da će SAD podržati svaku vladu koja je "jasno utemeljena na evropskim vrednostima i deli naše ideale".

Ipak, koaliciju Za budućnost Crne Gore" u Vašingtonu ne doživljavaju kao partnera, kaže Rajzing Rajnke, koja smatra da takav stav ne predstavlja mešanje u izbornu volju građana i suverenost Crne Gore, kako to kažu iz te koalicije.

Potvrdila je da postoji zahtev SAD za izručenje južnokorejskog državljanina Do Kvona koji je upućen Vladi Crne Gore.

"To moramo prepustiti organima za sprovođenje zakona jer je to pitanje sprovođenja zakona. Dakle, mislim da se pitanja crnogorskog sprovođenja zakona ovde rešavaju, kako god to izgledalo, a pitanje izručenja bi došlo na red nakon toga....", kazala je Rajzing Rajnke.

Rekla je da joj nije imalo puno smisla to što je Do Kvon, kako kaže, "ođednom postao, vrlo, vrlo popularan u medijima" uoči vanrednih parlamentarnih izbora.