28. avgust 2023 18:45

Kovačevski: Severna Makedonija donosi hrabre odluke, članstvo u EU 2030. ostvariv cilj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kovačevski: Severna Makedonija donosi hrabre odluke, članstvo u EU 2030. ostvariv cilj

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, arhiva

BLED - Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, izjavio je danas na Bledskom strateškom forumu da je Severna Makedonija pokazala da može da donosi teške i hrabre odluke i da je članstvo u EU do 2030. godine ostvariv cilj.

"Uveren sam da je Severna Makedonija pokazala da može da donosi teške i hrabre odluke i posle svake od njih smo izašli kao jača zemlja...Najbolji smo u mnogim aspektima u pogledu implementacije evropskog zakonodavstva, mikrofinansijske stabilnosti, to je dokazano EU i instrumentima EU. Zato kažem da je 2030. godina ostvariva kao cilj", rekao je Kovačevski na liderskom panelu pod nazivom „Solidarnost za globalnu bezbednost“, prenosi agencija Makfax.

On se osvrnuo na proces proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana i, analizirajući period od 2003. godine, kada je Severna Makedonija prvi put stavljena na agendu proširenja EU, istakao da se čak 80 odsto građana zalaže za članstvo te zemlje u EU.

Kovačevski očekuje da principi proširenja EU budu zasnovani na vrednostima Unije, kao i na političkoj i ekonomskoj saradnji između zemalja, a ne da se unutrašnja politika koristi na međunarodnoj sceni.

Premijer Severne Makedonije je rekao da ohrabruje izjava predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da će EU potvrditi svoju nameru za proširenjem.

"Sada govorimo o proširenju ne samo EU, već je ključna reč i NATO. Znate da smo bili najmlađa članica NATO-a, nismo više, sad je Finska. Kao članice NATO-a dokazali da smo dobri partneri. Pokazali smo se kao veoma aktivni partneri u NATO-u i za sada ne vidim nikakve probleme u okviru funkcionisanja NATO-a, gde su Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora zemlje članice“, rekao je Kovačevski.

Istakao je da su zemlje kandidati usko ekonomski povezane sa zemljama članicama EU i da je napredak u zemljama regiona članstvo u Uniji.

„Članstvo u EU nam je jedina alternativa, jer su privrede povezane. Imao sam priliku da vidim svoje kolege Makedonce kako žive i rade u Kopru, ali sam primetio i kada hodate Rivijerom kao da ste u BiH. Jer svi konobari dolaze iz BiH. Zašto? Za veće plate. A kad ih pitam kako je, kažu da gore ne može, jer radimo na 50 stepeni na suncu, na terasama. Video sam nekoliko makedonskih studenata kako rade u kafeterijama, znate šta su mi rekli, - 'Molim vas da učinite sve, da uvedemo našu zemlju u EU, želimo da se vratimo kući i radimo u zemlji EU, ali kod kuće, ne ovde, u Sloveniji'“, naveo je on.

Kovačevski smatra da će EU uložiti napore da proširenje 2030. godine postane realnost i kaže da će Severna Makedonija dati sve da reformiše makedonsko društvo po evropskim standardima.

Na liderskom panelu na Bledu u Sloveniji, pored premijera Kovačevskog, učestvovali su i predsednici vlada Srbije, Albanije, Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i premijer privremenih prištinskih institucija.