16. septembar 2023 16:00

Dačić prisustvovao obeležavanju 100. godišnjice postojanja makedonske avijacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić prisustvovao obeležavanju 100. godišnjice postojanja makedonske avijacije

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

SKOPLJE - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvovao je danas obeležavanju 100. godišnjice postojanja makedonske avijacije na Sportskom aerodromu "Stenkovec" u Skoplju, sapštili su iz Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je istakao da je Ministarstvo odbrane učestvovalo u pripremama za obeležavanje jubileja ustupajući organizatorima aero-mitinga jedrilicu "Ilindenka".

"Ministarstvo odbrane je ustupilo organizatorima aero-mitinga jedrilicu 'Ilindenka', prvu letelicu proizvedenu na teritoriji današnje Republike Severne Makedonije (1955), a prema projektu čuvenog srpskog inženjera iz tog vremena Miloša Ilića. 'Ilindenka' na simboličan način svedoči o bliskoj povezanosti naše dve zemlje i u oblasti vazduhoplovstva", naveo je Dačić.

Ministar je dodao da će tokom današnje manifestacije makedonski građani i međunarodna javnost biti u prilici da se upoznaju i sa savremenim kapacitetima RV i PVO Vojske Srbije, tokom akrobatskog leta školskog aviona "Lasta" i helikoptera H145M, kao i preleta dva nadzvučna MIG-29.

"Današnji aero-miting, na kojem, uz makedonsku i srpsku avijaciju, učestvuju civilno i vojno vazduhoplovstvo iz Republike Italije, Republike Grčke i drugih zemalja, jasan je pokazatelj interesa država, privreda i građana na ovim prostorima za uspostavljanje još boljih međusobnih veza, ali i svesti o zajedničkoj odgovornosti kada je reč o očuvanju mira i bezbednosti, kao preduslova ubrzanog ekonomskog i društvenog razvoja", rekao je Dačić.

Prema rečima Dačića, obeležavanje 100 godina Makedonske avijacije u Skoplju je dobra prilika da se "stave u pogon" svi neiskorišćeni potencijali za dalji svestraniji i obostrano koristan razvoj odnosa Srbije i Severne Makedonije.

"Naše dve zemlje imaju bratske odnose, kao i odličnu saradnju u okviru inicijative 'Otvoreni Balkan' i u drugim regionalnim forumima. Posebno me raduje činjenica što ćemo današnjim okupljanjem, poslati političku poruku da su naše zemlje opredeljene za dodatno jačanje odnosa, a zarad prosperitetnije budućnosti naših građana", ukazao je Dačić.

Istakao je da jubileji, poput ovog, pružaju podsticaj daljem razvoju kulturnih, ekonomskih i ostalih veza između Srbije i Severne Makedonije, istovremeno doprinoseći da se trend razvoja saradnje dve zemlje dodatno učvrsti.

"Duboko sam uveren da ćemo i u periodu pred nama, nastaviti da jačamo bratske i prijateljske veze među našim narodima, doprinoseći tako miru i stabilnosti čitavog našeg regiona", zaključio je Dačić.