27. decembar 2022 13:32

Crna Gora: Ustavni sud će utvrđivati da li je Đukanović povredio Ustav

Izvor: TANJUG

podeli vest

Crna Gora: Ustavni sud će utvrđivati da li je Đukanović povredio Ustav

Foto: Tanjug/ R. Prelić, arhiva

PODGORICA - Skupština Crne Gore usvojila je danas Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik države Milo Đukanović povredio Ustav kada je ignorisao da na konsultacije o formiranju vlade pozove predstavnike stare-nove većine, koji su predložili Miodraga Lekića za mandatara.

Odluka je doneta u odsustvu poslanika DPS i drugih opozicionih stranaka, koji bojkotuju sednice parlamenta, a za predlog je glasao 41 poslanik.

Predsednica Skupštine Danijela Đurović najavila je da će Predlog uputiti Ustavnom sudu, koji će se o inicijativi izjasniti čim budu izabrane nedostajuće sudije.

U Predlogu se navodi da je Đukanović povredio Ustav jer nije predložio mandatara, iako mu je to ustavna obaveza i na konsultacije za mandatara nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u parlamentu.

Nakon što je Đukanović ignorisao konsultacije sa strankama većine, Demokratski front je pokrenuo i izmene i dopune Zakona o predsedniku, koji je takođe ranije potvrđen u Skupštini.

Prema tom zakonu, Đukanović može da ponovi konsultacije za imenovanje mandatara, ali i bez toga mandatar može biti imenovan u parlamentu.