16. oktobar 2023 13:02

Rama: Zar nije bolje dodeliti status posmatrača zemljama na putu ka EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rama: Zar nije bolje dodeliti status posmatrača zemljama na putu ka EU

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

TIRANA - Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da bi bilo efikasnije da se zemljama Zapadnog Balkana, koje su u tranziciji od zemlje ''koja je otvorila pristupne pregovore'' do zemlje članice EU'', dodeli status ''zemlje posmatrača''.

Rama je zatražio i da se preispita ''princip pristupanja EU koji samo postavlja krajnje rokove''.

''Princip zemlje posmatrača, koji bi donosio određene priviliegije, naravno bez glasačkog prava, doneo bi značajan benefit za sve uključene strane i ojačao političko jedinstvo unutar demokratske Evrope'', rekao je Rama na otvaranju samita Berlinskog procesa u Tirani.

On je istakao da i zemlje EU i one koje nisu članice, veruju u ''potrebu istog krova, istog stola, ali i istog rova''.

''Svet se menja brže i drugačije nego što smo mislili. Napad Hamasa na Izrael naterao je još jedno demokratiju da se brani, i solidarni smo sa njima'', rekao je Rama.

Albanski premijer je naveo da je potrebno da se razmisli o tome kako se reaguje na unutrašnje izazove u Evropi, kojih, kako je ocenio, ima mnogo.

''Razdvajanje EU od zemalja koje nisu članice veliki je problem'', rekao je Rama.

On je naveo da je u poslednjih devet godina, od kako je započet Berlinski proces, bilo bezbroj sastanaka lidera EU i lidera Zapadnog Balkana, kao i sastanaka između lidera Zapadnog Balkana, i istakao da inicijativa poput Otvorenog Balkana ne bi bilo da nije bilo Berlinskog procesa.

''Angela Merkel je naglasila da autoputevima nije potrebna demokratija da bi funkcionisali, ali da su demokratiji potrebni autoputevi'', rekao je Rama.

On je ukazao na to da je proces pristupanja EU usporio, između ostalog, i zato što su neke zemlje članice to otežavale.

''Postoji klasna podela koja produbljuje razlike u našem zajedničkom evropskom domu. Priroda i dubina tih kriza, koje su nas zbližile na političkom i ljudskom nivou, povećale su razlike u ekonomskom stanju. 90 odsto novca koji su dobile zemlje zapadnog Balkana su pozajmice, a samo 10 odsto grantovi. Takav pristup je zastareo i spor'', rekao je Rama.

Prema njegovim rečima, za dobrobit zemalja Zapadnog Balkana mora se nastaviti sa principom zasnovanom na zaslugama.

Pred početak Raminog obraćanja, pred liderima zemalja i zemalja čalnica EU, plesni par izveo je baletsku tačku, nakon čega je Rama otkrio sliku ''Otmica Evrope''.

''Pravo vreme i mesto da otkrijemo ovu sliku, delo Đandomenika Čerinija iz 17. veka. Naslikao je ovu sliku kako bi prikazao Zevsa, ili Jupitera, koji se pretvorio u bika, i ukrao Evropu iz za nju pogrešnog mesta'', rekao je Rama.