6. novembar 2023 20:28

Nataša Pirc Musar: Crna Gora je lokomotiva koja vuče Zapadni Balkan ka EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nataša Pirc Musar: Crna Gora je lokomotiva koja vuče Zapadni Balkan ka EU

Foto: Pool AP/Michael Probst

LJUBLJANA - Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar izjavila je danas da je Crna Gora lokomotiva koja vuče Zapadni Balkan ka EU, a da je ''Slovenija njen glas''.

Ukazujući na stalnu podršku Slovenije za proširenje EU na Zapadni Balkan, Pirc Musar je na konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja nakon sastanka sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, ponovila da je Zapadnom Balkanu potrebno više EU integracija.

Ona je Crnu Goru opisala kao lokomotivu i "prvu u redu" koja će pristupiti evropskom bloku, prenosi agencija STA.

Slovenačka predsednica je istakla značaj samita Brdo-Brioni za region, koji je zajedno pokrenula Slovenija 2013. godine, a čiji će domaćin sledeće godine biti Crna Gora.

Pirc Musar i Milatović su ekonomsku saradnju ocenili kao dobru, a predsednica Slovenije je takođe istakla Crnu Goru kao partnera u oblasti bezbednosti.

Milatović smatra da bi proširenje EU na Crnu Goru poslalo pravu poruku i drugim zemljama, jer bi pokazalo da je proces proširenja živ.

Prema njegovim rečima, ključno je da Slovenija bude glasnik i promoter Crne Gore u ovom procesu.

Milatović je uveren da bi Crna Gora mogla u EU pre 2030. godine, napominjući da će Podgorica ostati na svom putu ka članstvu u EU uprkos saradnji Vlade sa strankama koje se protive članstvu.

Crnogorski predsednik je nakon toga razgovarao u Ljubljani sa ministarkom spoljnih poslova Tanjom Fajon i predsednicom Narodne skupštine Urškom Klakočar Zupančič.