23. novembar 2023 14:00

Grčka: Devet poslanika napustilo Sirizu u znak protesta zbog novog lidera

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grčka: Devet poslanika napustilo Sirizu u znak protesta zbog novog lidera

Foto: AP Photo/Yorgos Karahalis

ATINA - Devet poslanika napustilo je danas grčku levičarsku partiju Siriza nakon što su prekinuli veze sa njenim novim liderom, formalizujući raskol u glavnoj opozicionoj stranci u Grčkoj, za koju su rekli da bi sada mogla da se raspadne.

Oni su podneli ostavke u znak protesta zbog vođstva 35-godišnjeg Stefanosa Kaselakisa, bivšeg bankara koji je izabran za lidera stranke u septembru, nakon teškog poraza Sirize na nacionalnim izborima u junu, preneo je Rojters.

"Siriza doživljava krizu raspada", naveli su u pismu poslanici, optužujući Kaselakisa za kontradiktorne stavove i ideološki pomak od levičarskih principa.

Siriza je bila na vlasti na vrhuncu grčke dužničke krize 2015, ali je izgubila od konzervativne Nove demokratije 2019. i ponovo u junu 2023, kada je osvojila nešto više od 18 odsto glasova.

Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Siriza na trećem mestu, iza Nove demokratije i socijalističke partije PASOK.

Ranije ovog meseca, pobunila su se još dva poslanika, uključujući bivšeg ministra finansija Euklida Cakalotosa, tako da ukupan broj onih koji su podneli ostavke sada iznosi 11, što znači da Siriza sada ima 36, od 300 mesta u parlamentu.

Poslanici koji su napustili Sirizu imaju dovoljan broj za formiranje zasebne parlamentarne grupe i mogli bi da osnuju i novu stranku na izborima za Evropski parlament sledeće godine.

Kaselakis, nekadašnji saradnik Goldman Saksa koji je proveo više od dve decenije u SAD i nema gotovo nikakvog političkog iskustva, zamenio je bivšeg premijera i lidera Sirize Aleksisa Ciprasa, koji je podneo ostavku u junu.

Pojedine pristalice Sirize bile su nezadovoljne Kaselakisovim izborom, rekavši da se njegov profil ne uklapa u tradicionalnu levicu, postavljajući pitanja o njegovim namerama.

On je, međutim, rekao da ga je poznavanje kapitalizma iznutra pretvorilo u levičara.