9. januar 2024 20:37

Svečani defile povodom Dana Republike Srpske počeo predajom raporta Dodiku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svečani defile povodom Dana Republike Srpske počeo predajom raporta Dodiku

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BANJALUKA - Predajom raporta predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, na  banjalučkom Trgu Krajine počeo je Svečani defile, centralni događaj obeležavanja 9. januara - Dana Republike Srpske.

Dozvolu za početak svečanog defilea, predsedniku Republike Srpske, zatražio je rukovodilac defilea Igor Kušić. 

Zastavni vod čine pripadnici Počasne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Zastavni vod Počasne jedinice predvodi komandir Vitomir Petričević, koji je uz pozdrav oficirskom sabljom izvršio predaju raporta predsedniku Republike.

Predaja raporta izvršena je uz numeru "Marš narodni heroji", u izvođenju Policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Sinhronizovani vatromet širom Republike Srpske

Na tvrđavi Kastel u Banjaluci večeras je u 20 časova priređen sinhronizovani vatromet povodom Dana Republike Srpske, 9. januara.

Vatromet je u isto vreme priređen, između ostalog, i u Laktašima i Doboju, prenosi Srna.

U isto vreme, vatromet povodom Dana RS u bojama srpske zastave priređen je i iz parka "Republika Srpska" koji se nalazi na novobeogradskoj strani Save.

Sinhronizovani vatromet u gradovima Srpske i u Beogradu prethodno su dogovorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Povodom Dana Republike Srpske u Beogradu ispaljen vatromet u bojama srpske zastave

Spektakularni vatromet povodom Dana Republike Srpske u bojama srpske zastave ispaljen je večeras u 20 časova iz parka “Republika Srpska” koji se nalazi na novobeogradskoj strani Save.

Vatromet u bojama srpske trobojke je deo sinhronizovanog vatrometa, koji su dogovorili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a pored beogradskog obasjao je nebo i svih gradova Republike Srpske.

Vatromet je trajao pet minuta, a na Kuli Beograd je, istovremeno, zasijao natpis “Srećan ti rođendan Republiko Srpska”.

Vatrometom širom Republike Srpske i u Beogradu završena je proslava rođendana Republike Srpske, koja se ove godine obeležava pod sloganom "Simbol slobode".

Dron šou u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske

U Banjaluci je večeras izveden dron šou povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.

Svetlosni spektakl je priređen na nebu iznad Banjaluke, a performans je posvećen vrednostima i simbolima koje neguju Republika Srpska i njeni građani, prenosi RTRS.

Dronovima je, između ostalog, bilo ispisano "Republika Srpska", "Slavimo 9. januar" i "Simbol slobode".

Na Trgu Krajine danas je održan svečani defile kao centralni događaj obeležavanja dana Republike, nakon čega je počeo koncert u okviru kojeg je izveden dron šou.