22. januar 2024 13:40

O'Brajan: SAD snažno podržavaju Ohridski sporazum i nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: TANJUG

podeli vest

O'Brajan: SAD snažno podržavaju Ohridski sporazum i nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Foto: Tanjug video

SKOPLJE - Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajan izjavio je danas da SAD snažno podržavaju Ohridski sporazum i nastavak dijaloga.

On je to rekao na konferenciji za medije nakon skupa "Zapadni Balkan i EU" u Skoplju, a na pitanje novinara o perspektivi odnosa Beograda i Prištine, 

''Snažno podržavamo mapu puta iz Ohridskog sporazuma, koji je dogovoren u ovoj zemlji, u Ohridu, prošlog marta. Verujemo da obe zemlje moraju da kroz proces dijaloga rade na tome da se mapa puta u potpunosti sprovede'', rekao je O'Brajan.

U Skoplju će se odlučivati o inicijativama od kojih će građani imati korist

Džejms O'Brajen je izjavio danas u Skoplju, tokom susreta "Zapadni Balkan i EU", da će se na ovom skupu, pored ostalog, odlučivati o konretnim inicijativama od kojih bi korist imali građani ovog regiona i preduzetnici.

"Kao prvo, reč je o jedinstvenoj evropskoj platnoj zoni. Konkretno, to svakom pojedincu donosi uštedu od oko pet odsto svaki put kada se obavlja transfer novca u ovaj region i izvan njega. To je dobra vest za novčanike ljudi", rekao je O'Brajen.

Druga stvar su, kako kaže, takozvani 'zeleni koridori', što je termin koji se odnosi na prioritetne puteve za prevoz važnih roba. O'Brajen je podsetio da su nedavna istraživanja pokazala da kamioni provode više od 80 odsto svog vremena čekajući na graničnim prelazima širom Zapadnog Balkana.

"Nemoguće je tako voditi posao koji zavisi od prelazaka preko granica. Uvođenje zelenih koridora omogućilo bi zemljama regiona da lako funkcioniše promet radne snage i preduzentištva ne samo ovde, već i u Evropi. To bi dovelo i do smanjenja troškova", naveo je O'Brajen.