30. januar 2024 12:40

Dodik: Nisu problem Ustav i zakoni, problem je u motivima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Nisu problem Ustav i zakoni, problem je u motivima

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

BANJALUKA - Ustav BiH je umnogome kopija Ustava SAD, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ističe da su u njega ugrađena i pozitivna rešenja koja su omogućavala efikasno funkcionisanje BiH u okviru bivše Јugoslavije.

Pre svega element "nacionalnog ključa", koji je sprečavao dominaciju bilo kojeg naroda nad drugim, naveo je Dodik u autorskom tekstu, koji prenose banjalučki mediji.

Autori Dejtonskog sporazuma, time i Ustava, imali su u vidu specifičnost BiH, njeno nasleđe, kompleksnost odnosa. Vodili su, kaže, računa da tako uređena BiH bude dovoljno komotna za sva tri naroda i dva entiteta.

O svemu su, ističe, vodili računa, ali su prevideli spremnost, pre svega, SDA, ali i nekih drugih da zloupotrebe i izigraju uspostavljeni okvir.

"Nikada SDA i njeni sateliti nisu želeli BiH tri ravnoprava naroda i dva entiteta, već zemlju u kojoj bi jedan narod bio ravnopravniji od druga dva", navodi Dodik.

Zato su, ističe, prvo oduzeli pravo jednom narodu da sam bira člana Predsedništva i gotovo polovinu postojanja dejtonske BiH jedan narod je predstavljao čovek čije se uporište u tom narodu meri promilima.

Zato danas, dodaje, govorimo o izmenama Izbornog zakona, pre svega da bismo sprečili njegovu zloupotrebu.

Da bismo oduzeli pravo pojedinima koje nikada nisu ni imali.

"Unapređenje izbornog procesa je nešto što apsolutno nije sporno. Govorimo o promeni Ustava da bismo sprečili njegovo kršenje", navodi Dodik i konstatuje: "Kakvog li apsurda".

Republika Srpska, ističe Dodik, ima motiv da se Ustav poštuje, da BiH funkcioniše kao zemlja u kojoj su Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali ravnopravni. U kojoj se predstavnici naroda dogovaraju kako da život učine boljim. Motivi nekih je da dominiraju nad drugima i da nameću rešenja.

"Znači, nisu problem Ustav i zakoni, problem je u motivima", zaključio je Dodik.