16. februar 2024 12:14

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca; Šef Delegacije EU Satler pozdravio usvajanje zakona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca; Šef Delegacije EU Satler pozdravio usvajanje zakona

Foto: Shutterstock.com/Andocs, ilustracija

SARAJEVO - Dom naroda Parlamenta BiH je na današnjoj hitnoj sednici jednoglasno usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Reč je o jednom od ključnih zakona za ispunjavanje uslova da Evropska komisija u martu eventualno odobri otvaranje pregovora sa BiH.

Bez usvojenog zakona BiH je pretila opasnost da se nađe na "sivoj listi" zemalja Manivala - odnosno na spisku zemalja EU koji označava države sa strateškim nedostacima u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Inače,delegacija Komiteta eksperata za procenu mera protiv pranja novca i finansiranja terorizma od 12. februara boravi u BiH i ocenjuje njen napredak u oblasti sprečavanja pranja novca i finasiranja terorističkih aktivnosti.

Satler pozdravio usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler pozdravio je današnje usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja teroriszma, porukom da to predstavlja prekretnicu pred zasedanje Evropskog saveta u martu na kojem će se odlučivati o početku pregovora o pristupanju BiH.

"Važno je zadržati zamah", napisao je Satler na mreži Iks. Podsetio je da ostaje niz ključnih reformi, uključujući Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima.