26. mart 2024 17:06

Objavljena radna verzija Izbornog zakona Republike Srpske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Objavljena radna verzija Izbornog zakona Republike Srpske

Foto: Shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

BANJALUKA - Radio televizija Republike Srpske je u posedu radne verzije Izbornog zakona Republike Srpske, čije donošenje je ranije najavio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ako visoki predstavnik BiH Kristijan Šmit, koji u Srpskoj nije priznat, posegne za "nametanjem" izmena Izbornog zakona BiH.

Kako se navodi u prvom članu ovog zakona, njime se uređuju izbor i imenovanje poslanika Narodne skupštine Republike Srpske i delegata Veća naroda Republike Srpske, predsednika i potpredsednika Republike Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske, odbornika skupštine grada i odbornika skupštine opštine.

Takođe, njime se uređuje i izbor i opoziv gradonačelnika grada i načelnika opštine, izbor članova saveta mesne zajednice, imenovanje organa za sprovođenje izbora, zaštita izbornog prava, pravila ponašanja u izbornoj kampanji, finansiranje izborne kampanje, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje ovoga zakona.

Radna verzija Izbornog zakona Republike Srpske ima 89 stranica i predlog je da bude usvojen po hitnom postupku.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da će Srpska doneti svoj izborni zakon i sprovesti izbore, ukoliko se Šmit umeša u izmene Izbornog zakona BiH.

Šmit je novinarima u sedištu OHR saopštio da je doneo odluku o izmenama Izbornog zakona BiH.

Šmit, inače, nije priznat u Republici Srpskoj jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.