31. mart 2024 12:00

Dodik: Srpski narod i Srpska egzistiraju uprkos svemu što im je učinio Zapad

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Srpski narod i Srpska egzistiraju uprkos svemu što im je učinio Zapad

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je jasno da Zapad želi da nastavi sa pričom o navodnoj krivici Srba, ali da srpski narod egzistira uprkos svemu što su stranci učinili želeći da Republika Srpska nestane.

"Sankcije, proterivanja, blokade računa, sve su učinili da Republika Srpska nestane. Nisu uspeli i sad im je potreban krivac. Ko je sad kriv? Sad treba skloniti Dodika, kao neki simbol tog otpora. Ja sam predsednik, to predstavljam, simbolizujem narod", istakao je Dodik u intervjuu na TV Prva.

On je naveo i da su sve optužbe protiv njega propale - i da je lopov i da je kriminalac, nakon čega su "izmislili zakon koji je doneo lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit, da ako ga neko ne sluša mora pet godina u zatvor".

On je ukazao da ne treba biti naivan jer Zapad za definitivna rešenja ima i definitivne mere i dodao je da nije neobično upozorenje iz Sarajeva o nameri da se on uhapsi.

Kaže nejasan je razlog za takvo postupanje i da on ne zna se da li je to namera da se on politički skloni ili da se destabilizuje situacija.

"Oni se bave nama, odlučuju o ljudima na Balkanu, a ne pričaju sa njima", rekao je Dodik i naglasio da je problem Republike Srpske sa Zapadom to što se Srpska 20-30 godina bori protiv njihovog nastojanja da sruše Dejtonski mirovni sporazum, a da Srbi neće da žive u onome što nije Dejtonski sporazum.

Dodao je da su su sve to rizici posla koji obavlja, kao što je pritiscima izložen i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Republike Srpske je izjavio da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik i da on ne sme da dođe u Srpsku jer će biti uhapšen i deportovan.

Dodik kaže da Šmita ne obezbeđuju policajci UN, nego nemački bezbednjaci i oni su u bespravnoj situaciji, ali imaju podrška Britanije i SAD i pokušavaju da nametnu neka rešenja, pogotovo oko izbornog zakona BiH.

Prema njegovim rečima, tehnički detalji oko Izbornog zakona BiH nisu sporni, ali su sporne stvari koje se odnose na Centralnu izbornu komisiju (CIK).

Dodik je naveo da izmene koje Šmit želi da nametne obiluju nepravilnostima i kao takve su neprihvatljive.

On smatra da je na delu nastavak priče o krivici Srba i kaže da je probem RS sa zapadnim silama taj što je Zapad odmah po potipsivanju Dejtonskog sporazuma počeo da ruši Republiku Srpsku.

"Rekli su muslimanima potpišite to, a mi ćemo izdejstvovati unitarnu BiH. I učinili su sve što su mogli da nestane RS, ali nisu uspeli. Onda mene optužuju da hoću secesiju. Da, hoću. Jer ste nas prevarili hiljadu puta do sada", rekao je Dodik.

On je predočio da Srbija i RS hoće da definišu svoju poziciju i potvrdio da je u tom kontekstu predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio da se donese deklaracija o zajedničkom delovanju budućnosti.

"Ne znam šta je tu zabranjeno. Treba reći da su prekršeni Dejtonski sporazum, Rezolucija SB UN 1244 i Kumanovski sporazum. Imamo pravo o tome da govorimo. Takva deklaracije nisu ni protiv muslimana, ni bilo kog drugog. Imamo veoma lošu poziciju Srba u Federaciji, ali mi želimo da sarađujemo i sačuvamo mir. Ali nećemo se odreći svojih interesa iako nam je sve nametnuto silom", rekao je Dodik.

Osvrnuvši se na moguću raspravu o Srebrenici u aprilu u Generalnoj skupštini UN Dodik je ponovio da nije bilo genocida u Srebrenici.

"Ali oni hoće da nam nametnu krivicu i kažu - eto, vi ste genocidan narod. Nema kolektivne odgovornosti. Sve što se tiče Srebrenice je jedna podvala. Bošnjaci pokušavaju da se konstituišu kao narod u BiH. Ali nema naroda bez mita, a Srebrenica je za Bošnjake mit", rekao je Dodik.