3. maj 2024 11:26

Nataša Pirc Musar podržala Pahora za poziciju izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nataša Pirc Musar podržala Pahora za poziciju izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine

Foto: STA/NEBOJSA TEJIC

LJUBLJANA - Slovenačka predsednica Nataša Pirc Musar podržva napore svog prethodnika Boruta Pahora da postane sledeći izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, rečeno je STA iz njenog kabineta.

Pirc Musar je za medije nedavno izjavila da je Pahor "sposoban da preuzme ovu funkciju" s obzirom na njegovo 17-godišnje iskustva na visokim političkim poslovima u Sloveniji.

Opisala ga je kao idealnog kandidata jer, kako navodi, Slovenci dobro poznaju situaciju u regionu i nemaju skrivenih motiva.

Bivši predsednik Slovenije je tokom međunarodne konferencije o Zapadnom Balkanu prošlog meseca ponovo izrazio želju da stupi na ovu poziciju, a podržao ga je i premijer Robert Golob.

Pahor je nedavno najavio da radi na nacrtu za nastavak dijaloga i u cilju koordiniracije sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, državama članicama EU i zemljama Kvinte, uključujući SAD, Britaniju, Francusku, Italiju i Nemačku.

Specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine imenuje visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, ali konačnu odluku donose lideri EU.