8. maj 2024 13:23

Kalabuhov čestitao Dan pobede i upozorio da nacizam diže glavu u svetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kalabuhov čestitao Dan pobede i upozorio da nacizam diže glavu u svetu

Foto: Shutterstock.com/Eva Mont, ilustracija

SARAJEVO - Dan pobede nad fašizmom veoma je značajan i nakon 79 godina, jer nacizam ponovo diže glavu u više zemalja sveta, pokušavajući da ostvari san o globalnoj superiornosti koja je uništena 1945. godine, naveo je ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov u autorskom tekstu za Srnu.

Ove godine u svetu se proslavlja 79 godina od pobede nad nacizmom i fašizmom – pobede čiji je značaj veoma veliki i nakon svih ovih godina.

"Nažalost, stvari ne idu uvek u dobrom pravcu i svedoci smo da nacizam diže glavu u više zemalja sveta. Ali, čak i sada revanšističke snage jednostavno ne mogu napraviti dalji korak bez osporavanja ovog dana, njegove relativizacije i zanemarivanja", naveo je Kalabuhov.

U opširnom autorskom tekstu za Srnu, ambasador Kalabuhov je naveo da je zahvalan Republici Srpskoj na očuvanju sećanja na tragične događaje Drugog svetskog rata, na zajedničkim komemoracijama.

Ističe, da im je posebno drago što je, kako kaže, ovde toplo prihvaćena inicijativa "Besmrtnog puka".

"Besmrtni puk" je u Rusiji od 2015. godine postao deo zvanične proslave Dana pobede, te prvi put promarširao Crvenom trgom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na čelu", naveo je Kalabuhov.

Podsetio je da je ovaj marš 9. maja 2019. godine privukao više od 10 miliona ljudi širom Rusije, te brojne učesnike u više od 500 gradova u 115 zemalja.

Prošle godine bio je održan u 40 zemalja. Sada se jedan od najmasovnijih pukova održava u Banjaluci. Istorija se ponavlja, ali na drugi način.