16. maj 2024 11:50

Oliver Varheji: Plan rasta je ozbiljna ponuda za Zapadni Balkan, da bude spreman za proširenje EU do 2027.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Oliver Varheji: Plan rasta je ozbiljna ponuda za Zapadni Balkan, da bude spreman za proširenje EU do 2027.

Foto: TANJUG/Vlada Crne Gore

KOTOR - Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji poručio je danas u Kotoru, na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU da novi Plan rasta Evropske unije, predstavlja veoma ozbiljnu ponudu za Zapadni Balkan, koja treba da dovede do stvarnog proširenja, kao i da bi uz ponuđena sredstva region trebalo da bude spreman za ulazak u EU do 2027. godine.

Plan rasta za Zapadni Balkan više nije nacrt, već realnost koju smo već počeli da sprovodimo, naglasio je Varheji na panel diskusiji "Aktuelna situacija i planovi za budućnost - novi plan rasta".

Kako je rekao, region Zapadnog Balkana ne samo da oseća ovaj novi geopolitički zamah, već počinje i da ga ostvaruje.

Varheji je istakao značaj nove metodologije, kao i ekonomskog i investicionog plana i Plana rasta za ceo region.

"Zapadni Balkan će do 2027. godine dobiti isti ili uporediv nivo intenziteta pomoći kao naše trenutne države članice Kohezionog i Strukturnog fonda. To znači da će dostići 90 odsto intenziteta pomoći 13 zemalja Kohezionog i Strukturnog fonda do kraja ovog višegodišnjeg finansijskog perioda koji ističe 2027. godine", naglasio je Varheji.

Uz sve pomenuta sredstva, za Zapadni Balkan "više neće biti izgovora" da ne bude spreman do 2027. za ulazak u Evropsku uniju, naveo je on.

"Ono što mi predlažemo planom nije samo plan integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, već i integraciju samog regiona Zapadnog Balkana unutar svojih granica", dodao je Varheji.

Jedna od oblasti integracije regiona Zapadnog Balkana je SEPA (Single Euro Payment Area), odnosno oblast zajedničkog plaćanja evrom, a Varheji se nada da će od 1. januara sledeće godine ceo region biti uključen u ovu zonu.

On navodi da će ovim potezom preduzeća i građani na Zapadnom Balkanu uštedeti pola milijarde evra svake godine.

Varheji je skrenuo pažnju i na izgradnju zelenih traka na graničnim prelazima kako bi se smanjilo čekanje kamiona i ušetedelo prilikom uvoza i izvoza robe.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje je istakao i važnost tema kao što su članstvo regiona u evropskom savezu za ključne lekove, EU digitalni novčanik i sporazuma o ocenjivanju usklađenosti koji treba da podstakne trgovinu i smanje troškove za potvrdu bezbednosti i kvaliteta proizvoda sa Zapadnog Balkana koji se plasiraju na tržište EU.

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija", održava se danas u Kotoru, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tokom samita, predsednik Srbije će imati i niz važnih susreta sa evropskim i svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija.

Lideri regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće danas u Kotoru Plan rasta za Zapadni Balkan.