16. maj 2024 15:54

Višković: Stopiranjem izgradnje gasovoda iz Srbije, Srpska izgubila milijarde KM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Višković: Stopiranjem izgradnje gasovoda iz Srbije, Srpska izgubila milijarde KM

Foto: SRNA/BORISLAV ZDRINJA

JAHORINA - Predsednik Vlade Republika Srpske Radovan Višković izjavio je danas na Jahorini da je stopiranjem izgradnje gasovoda iz Srbije, za koji je prva koncesija dodeljena pre 20 godina, Srpska izgubila milijarde KM.

Višković je na panelu "Razgovor sa premijerom" kojim je zvanično završen ovogodišnji "Jahorina ekonomski forum", rekao da su partneri iz "Gasproma" na svakom sastanku prvo pitali da li je rešena gasna konekcija ispod Drine.

"Odgovor je uvek da to još nismo sredili. Čini mi se da nećemo to ni realizovati dok Srpska ne bude nezavisna", naveo je Višković.

Premijer je podsetio da je Republika Srpska imala nameru da gasifikuje teritoriju od ulaska u Srpsku do Banjaluke, pa i dalje, da se na toj trasi izgrade i gasne elektrane od 500 ili 600 megavata.

"Sada Amerikanci guraju južnu interkonekciju iz Hrvatske i sada smo jedan na jedan. Mi tražimo istočnu i njome uslovljavamo južnu. Predložio sam i da na mestu zvanične konekcije na Šepku, gde gas ulazi u BiH iz Srbije, stavimo još jednu ili zamenimo postojeću cev većeg promera i gas pumpamo do Banjaluke", rekao Višković.

U tom slučaju, dodao je, gas koji bi nedostajao bio bi uziman iz Slavonskog Broda, gde će ulaziti iz Hrvatske.

On je podsetio i da je u toku gasifikacija Pala i Jahorine, tako da se polako povećava potrošnja gasa u Srpskoj, prenela je Srna.

U okviru ovogodišnjeg, sedmog "Jahorina ekonomskog foruma" održano je ukupno 16 panela na kojima je učestvovalo 100 govornika.