17. maj 2024 16:23

Dodik: Srpski narod u Republici Srpskoj jedino ima šanse ako se odvoji od BiH i ujedini sa Srbijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Srpski narod u Republici Srpskoj jedino ima šanse ako se odvoji od BiH i ujedini sa Srbijom

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas, na ručku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, patrijarhom SPC Porfirijem i Svetim arhijerejski Saborom SPC, da rezolucija o Srebrenici Ujedinjenih nacija ima za cilj skrivenu moralnu diskvalifikaciju srpskog naroda i da dugoročno srpski narod u Republici Srpskoj jedino ima šanse ako se odvoji od BiH i ujedini sa Srbijom.

"Ova rezolucija će služiti isključivo kao nova platforma za napad na Srbe i njene organizacije. I mi moramo u političkom smislu da se distanciramo od BiH", ocenio je Dodik, ali je naglasio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvek isticati teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Dodik je ocenio da će srpski narod u BiH biti izložen velikim napadima i da nema budućnost bez statusnog priključenja Srbije.

"I to je nešto što ovo vreme i ova rezolucija najbolje pokazuje, jer ona ima za cilj skrivenu diskvalifikaciju srpskog naroda, moralnu i svaku drugu", ocenio je Dodik.

Dodik je ocenio da se protiv Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda gde god da živi vodi hibridni koji ne podrazumeva oružani sukob, ali dozvoljava sva druga sredstva koja postoje.

"Srbija je ovom trenutku snažnija nego što je ranije bila, i to osigurava našu bezbednost i sigurnost. Pogotovo ja mogu da svedočim u ime Republike Srpske, o opredeljenju predsednika Srbije i njegovog tima, ali i da naši odnosi nikada nisu bili bolji i konkretniji. Naši odnosi podrazumevaju sve ono što se odražava na zajednički identitet i naš zajednički cilj", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je Republika Srpska svesna da bez snažne Srbije nema ni opstanka Republike Srpske.

"Budućnost Srbije nikada nije toliko zavisla od snažne političke ličnosti kao što je to gospodin Vučić koji nesumljivo ulaže napor i nije propustio da se uključi ni za jedno pitanje koje je važno za Republiku Srpsku, sa pozicije svojih mogućnosti. Tako je i sa ovom rezolucijom u UN", rekao je Dodik.

On je ocenio da u UN možda neće biti ostvarena pobeda, ali će nesumljivo Srbija pokazati, da na međunarodno-političkom planu može da promeni neke tendencije.

"Želim da Sabor prođe u najboljem uspehu, a ono što je potrebno srpskom narodu je snažno iskazivanje jedinstva naše crkve. Odluke koje ćete doneti, svakako treba da to odraze kako bi se poslala jasna poruka Srbima, gde god da žive", rekao je Dodik.