31. maj 2024 16:37

Zoran Milanović: Dan državnosti Hrvatske nije 30. maj, to je praznik HDZ-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Milanović: Dan državnosti Hrvatske nije 30. maj, to je praznik HDZ-a

Foto: HINA/LANA SLIVAR DOMINIĆ

ZAGREB - Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da je Dan državnosti "nazovi praznik", koji je ustvari jedna stranačka ceremonija i podsetio da je on još ranije rekao da ga neće ni na koji način obeležavati, ali da neće biti na putu onima koji to žele.

"To sam govorio u kampanji, kao što sam govorio i da neću davati pomilovanja, samo se ponašam u skladu sa svojim najavama. A zašto je to tako? Zato što to nije Dan državnosti”, jasan je Milanović, koji se juče nije pojavio ni na jednom događaju vezanom za obeležavanje Dana nezavisnosti.

Milanović je, nakon svečane sednice povodom obeležavanja Dana Zagreba, novinarima rekao da premijer Andrej Plenković 1990. godine sigurno nije glasao za HDZ.

“Trideseti maj nas ne ujedinjava, to je dan koji oni pokušavaju nametnuti kao praznik. U mojoj ulici su bile istaknute samo dve zastave juče, išao sam do table da vidim piše li SAO-Krajiška, nije. Nešto što je stranačka fešta i čega smo se elegantno rešili pre 20 godina i napravili pomak tako da smo danom državnosti prozvali dan referenduma… Ovo je bio dan, spomendan Hrvatskog sabora. Plenković je u svojim nastojanjima i pomutnjama to najavio kao neku vrstu konvalidacije sebe. Ok, imate stranački praznik i pustite ljude na miru, ne gnjavite”, poručio je Milanović.

On je kritikovao Plenkovića koji se na događaje pojavljuje u toku intoniranja himne, jer, kako ističe, kada se svira himna svi su “ukipljeni”.

Milanović upozorio Plenkovića da se čuva šefa DORH-a Ivana Turudića

Zoran Milanović poručio je danas premijeru Andreju Plenkoviću da se čuva novog šefa Državnog tužilaštva Ivana Turudića, koji je na tu dužnost izabran na predlog Vlade.

Turudić je ranije ove sedmice preuzeo dužnost šefa Državnog tužilaštva.

Milanović je novinarima. nakon svečane sednice povodom obeležavanja Dana Zagreba, rekao da je na čelo najmoćnije i najdiskretnije represivne institucije u zemlji došao čovek koji ne bi mogao da bude ni prekršajni sudija, ne bi, kaže, mogao da bude ništa.

"Dokazano je da je drsko i bezobrazno lagao o svojim vezama s osobom pod istragom. Nalazio se ilegalno s osumnjičenim za bilo koje krivično delo, u potaji, ne sluteći da je ovaj drugi predmet prismotre. Sad lagano ide plava trava zaborava i živimo dalje kao budale, kao da se ništa nije dogodilo", rekao je Milanović i dodao: "Ali, dogodilo se i nećemo zaboraviti".