3. jun 2024 15:53

Bošnjaci započeli "igru prestola" u Srebrenici; Čak tri kandidata za načelnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bošnjaci započeli "igru prestola" u Srebrenici; Čak tri kandidata za načelnika

Foto: Shutterstock.com/Mladen_Kojic, ilustracija

SREBRENICA  - Bošnjaci su započeli "igru prestola" za načelnika Srebrenice na predstojećim lokalnim izborima, a u igri su čak tri kandidata, dok će Srbi, prema dosadašnjim najavama, imati jednog.

Hamdija Fejzić je kandidat za načelnika iz Stranke demokratske akcije, Muhamed Avdić je zajednički kandidat stranaka NiP-a, SDP-a i stranke Napred, dok SBiH ima svog kandidata - Faruka Đozića.

Tim povodom Avdić je uputio veoma oštro otvoreno pismo Fejziću u kojem mu se, kako navodi, obraća kao građanin Srebrenice, ne kao političar ili protivkandidat na izborima za načelnika srebreničke opštine.

Avdić optužuje Fejzića da je zajedno sa Ćamilom Durakovićem, dok su bili na vlasti u toj opštinim 2012.-2016., srušili probošnjačko jedinstvo, kada su jedan protiv drugoga organizovali proteste.

"To je bilo bolno svima nama koji živimo u Srebrenici a danas jedni drugima dajete podršku", naveo je Avdić.

Uz podsećanje na sva zbivanja i prethodnih godina, Avdić konstatuje da je zakasnela podrška Fejziću, jer su, kako kaže, mnoge poruke iz prošlosti ostale nedorečene.

Kritikama Fejzića pridružio se i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić koji za Fejzića kaže da je "najveća štetočina koja je - sa Alijom Tabakovićem - pogodila Srebrenicu".

"Kako u ratu, tako i posle rata. Do njegove kandidature mislio sam da se i ovaj put prijavim za glasanje na izborima za Srebrenicu. Ali ne pada mi na um da dajem svoj glas ili legitimitet potpunom podjarmljivanju Bošnjaka u Srebrenici. Nota bene, jedini sam vodio uspešnu kampanju za načelnika Srebrenice po sadašnjim pravilima i veoma dobro znam o čemu govorim", napisao je Suljagić na društvenoj mreži Iks.

Fejzić je već predao kandidaturu CIK-u.

"Bez jednog kandidata u Srebrenici nemamo nikakvih šansi. I s jednim će biti teško, ali s dobrim pripremama, s kojima kasnimo, imamo šansu. U decembru smo imali sastanak na kojem smo dogovorili da krenemo u januaru. Imali smo primer u ovom mandatu, kad su predstavnici nekih partija učestvovali u legalizaciji odluke o izmeni naziva ulica", naveo je Fejzić ranije u izjavi za sarajevski Avaz.

On smatra da ako politički odnosi u Srebrenici ostan i naredne četiri godine kao što su sada, Bošnjaci, tvrdi, neće više biti politički faktor u toj opštini.

Aktuelni načelnik Opštine Srebrenica je Mladen Grujičić najavio je prijavu za još jedan mandat na tom mestu, ali je Opštinski odbor SNSD-a dao jednoglasnu podršku Milošu Vučiću, preneli su ranije banjalučki mediji.