11. jun 2024 15:07

Dodik: Propali pokušaji da se spreči održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Propali pokušaji da se spreči održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su "mnogi strani faktori pokušali da spreče održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu" i usvajanje Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, a koja predstavlja odraz jedinstva i pažljivo birane stavove koji ostaju trajno zapisani.

Dodik je rekao da se neki od tih stavova odnose na rezoluciju o Srebrenici u smislu da se ona ne odnosi na srpski narod i da je 109 država nije podržalo, što je većina članica UN, prenosi Srna.

"To pitanje je potpuno degradirano sa stanovišta UN jer su protokolarno i poslovnički prihvatili da se glasa kao o nevažnom pitanju, samo da bi obezbedili neku navodnu većinu", rekao je Dodik.

On je istakao da ne mogu oni koji su počinili zločine nad Srbima, naročito u prošlom veku, da drže lekciju da li je srpski narod genocidan.

Ako hoće da razgovaramo, da se smene Lagumdžija, Konaković i Bećirović

Milorad Dodik izjavio je danas da je uslov za nastavak razgovora koalicije na nivou Bosne i Hercegovine smena ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije, ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedina Konakovića i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića.

On je novinarima rekao da poziv za najavljeni sastanak u Mostaru koji bi trebao da bude održan sledeće nedelje, još uvek nije dobio, ali i da nije siguran da li više išta može da se uradi, prenose Nezavisne.

"Ako hoće dalje da razgovaramo, mora da se utvrdi odgovornost za rušenje Ustava BiH, da se smeni Lagumdžija i da se smeni Konaković zato što su prekršili Ustav, a da se otpočne procedura smene Bećirovića koji je skrivao od organa BiH te aktivnosti koje su sproveli u Ujedinjenim nacijama potpuno ilegalno, potpuno tajno. To je minimum. Možda onda da sednemo i dalje da pričamo o nečemu", rekao je Dodik.