11. jun 2024 16:22

Andrej Plenković: Podržaćemo Pupovca kao predsednika Odbora za nacionalne manjine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Andrej Plenković: Podržaćemo Pupovca kao predsednika Odbora za nacionalne manjine

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

ZAGREB - Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je na sastanku parlamentarne većine rešeno pitanje predsednika skupštinskog odbora za Nacionalne manjine i da je za to mesto predložen Milorad Pupovac.

On je na konferenciji za novinare rekao da je praksa da Klub nacionalnih manjina predloži predsednika odbora i da su se partneri usaglasili ko bi to trebalo da bude, prenosi hrvatski portal "24sata".

"Hoće li iko da bude protiv? Izglasaće se. Ne vidim problem tu. Nismo se ništa dogovarali, ali pretpostavljam da će i opozicija glasati za", rekao je Plenković.

Kako je rekao DP će zauzvrat za to što neće praviti probleme oko Pupovca kao predsednika saborskog odbora dobiti deo u muzeju koji će se baviti komunističkim zločinima i da će se menjati zakon o grobljima zbog spomenika Vukašinu Šoškočaninu u Borovu Selu.

"U koaliciji smo, a to podrazumeva malo napred, malo nazad, na način da na kraju sve funkcioniše i da se krene napred. Ono što je DP-u važno je pitanje traumatskih trenutaka poput istorijskog muzeja, deo koji se odnosi na zločine komunizma, u vezi toga ćemo da intenziviramo saradnju. Druga tema je pitanje pogrebnih spomenika, time će se baviti ministar (prostornog planiranja, graditeljstva i državne imovine Branko) Bačić", rekao je Plenković.